Clubhouse platform

Voor ik mijn bevindingen ga tikken over het fenomeen Clubhouse, zal ik eerst even uitleggen wat deze app precies inhoudt.

Wat is Clubhouse?

Clubhouse werd in april 2020 gelanceerd voor het besturingssysteem iOS, dus niet voor Android, daarover later meer. Het werd het digitale web opgeschoten door de Amerikanen Paul Davison en Rohan Seth, eigenaren van het softwarebedrijf Alpha Exploration Co.

Marketing

De makers passen een slimme marketing toe en haalden al snel veel poen op om onder andere Elon MuskOprah WinfreyKanye West en Ashton Kutcher tot de actieve gebruikers van de app te kunnen rekenen.Clubhouse is daarnaast alleen toegankelijk op uitnodiging. Volgens de maker omdat de applicatie zich in testfase (bètaversie) bevindt. Maar natuurlijk doen ze dat om het Fear Of Missing Out (FOMO) effect te creëren. En ze rekenen ook op een doelgroep die zich een iPhone kan veroorloven. Allemaal goed over nagedacht.

Hoe werkt Clubhouse de app?

De 10 miljoen gebruikers op Clubhouse, waaronder 1 miljoen Nederlanders kunnen als ze eenmaal het begeerde lidmaatschap hebben bemachtigd, mensen volgen. In Clubhouse kunnen gebruikers live gesprekken met elkaar voeren en volgen over uiteenlopende onderwerpen in de zogenoemde rooms. In een kleine, persoonlijke setting of juist openbaar waarbij je tot 5.000 personen uit de hele wereld kunnen inschakelen. Je leest het goed: Clubhouse is een audiokanaal.

Eind februari 2021 waren al een miljoen Nederlanders lid van het praatclubje Clubhouse

Michèl

Met elkaar

Als één van de mensen die je volgt dan een ‘room’ opent dan kan je als volger die room in. En in de room zijn de gebruikers verdeeld in twee groepen. Dat zijn de luisteraars (audience) en de sprekers. De mensen die de room zijn gestart zijn ook moderator.
Als je wilt spreken terwijl je luisteraar bent dan kan je een digitaal handje opsteken en dan kan een moderator je (meestal tijdelijk) in de groep sprekers toelaten. Met elkaar is het dus niet helemaal want de moderators bepalen wie er aan het woord komt.

de tekst gaat verder onder de afbeelding
Blablablablabla

Praatziek

Nu ik een paar weken ronddwaal op de app en ik heb vele uiteenlopende rooms beluisterd in verschillende talen en in verschillende landen. De eerlijkheid gebied me wel te zeggen dat ik voornamelijk de Nederlandstalige rooms heb beluisterd. En man man man wat een praatziek land leven we in. Ellenlange en vooral oeverloze discussies die helemaal nergens meer over gaan. Lullen om het lullen zeg maar. Groepen met mensen die er denk ik geil van worden als ze zichzelf ellenlange nietszeggende teksten uit horen braken en nietsvermoedende luisteraars vermoeien met vrijwel oneindige monologen.

Er zijn te veel figuren in Nederland die er op geilen als ze zichzelf horen praten

Michèl

Clubhouse strafbank

Zoals overal op Social Media zijn het de beheerders en moderators die het scepter zwaaien. Als ware mini Hitlertjes regeren ze op Clubhouse. Zij bepalen wie er mag spreken en ik heb ook al vele malen gehoord dat sprekers gedegradeerd worden tot audience (luisteraar dus). Een soort strafbankje en daar geilen moderators op, net zoals ze zichzelf graag horen praten.

Netwerken

Onder de noemer ‘netwerken’ worden er nogal wat rooms gestart bij Clubhouse. Je kunt dan worden voorgesteld aan mensen en telefoonnummers uitwisselen en gebruik maken van elkaars expertise. Wat is er gebeurd met de huidige generatie? Waarom zou je een platform gebruiken als Clubhouse om je netwerk uit te breiden? Ik bedoel, al die zelfpijpende BN’ers op Clubhouse die zichzelf graag horen praten, dat begrijp ik nog wel. Maar in mijn netwerk hoef ik echt geen mensen die lid zijn van Clubhouse en hun avonden slijten met slap ouwehoeren tegen volstrekt vreemden.

Conclusie

Eigenlijk is er uiteindelijk maar één conclusie mogelijk en dat is dat we er met zijn allen keihard voor moeten duimen dat de kroegen en discotheken zo snel mogelijk weer open gaan. Dan kan je als iemand te lang tegen je aanlult gewoon doen alsof je een bekende ziet. Ik hoor je nu zeggen ‘je hoeft de app toch niet te installeren?’. Nee dat klopt als een zwerende vinger. Maar nu ik vanaf de zijlijn een poosje heb meegekeken en geluisterd zie ik een complete generatie verloren gaan in een onophoudelijke stroom met woorden en verrekt weinig daden.

De verslavingsklinieken constateren al de eerste Clubhouse verslaafden

Michèl

Advies

Mijn dringende advies is dan ook om de app te verwijderen. Ga een park in, wordt lid van een schaakclub of een politieke partij. Doe iets met je leven in plaats van alsmaar aan die mobiel te hangen. Het zal je goed doen, die garantie geef ik je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *