Covid-19 domino, ken je dat?

Nee, Covid-19 is geen spelletje. Als ik ook spreek over domino dan bedoel ik domino als in het effect van de omvallende dominostenen. Je duwt er eentje rustig om en vervolgens bekijk je met je armen over elkaar het effect. Maar wat nu als een ander de eerste omduwt? Ze hebben er eens een vogel voor afgeschoten.

Wuhan

De eerste steen werd, tegen de wil van de wereld, omgeduwd in het Chinese 武漢市. En of dat nu was op de markt waar ze gebakken vleermuis eten, of in het laboratorium, het staat vrijwel vast dat het Wuhan was ‘where the shit hits the fan’.

Italië

Omdat er keiveel Chinezen werken in de textielindustrie in het Noorden van Italië en die Chinezen veel op en neer vlogen, was pizzaland als eerste aan de beurt begin 2020. En omdat veel Europeanen op wintersport gaan in dat gebied, claimden ze de volgende dominosteen. De rest van de verspreiding kennen we.

omvallen is onvermijdelijk

Inzoomen

Als we wat verder inzoomen dan zien we andere rijtjes met dominostenen staan die eenvoudig zijn omgevallen de afgelopen tijd. Laten we eens kijken naar een restauranthouder met wat personeel. De eigenaar is de eerste steen en de eer was aan Mark Rutte die met zijn mattie Hugo de Jonge een zo triest mogelijk gezicht opzette toen het duwtje werd gegeven.

Mark Rutte en Hugo de Jonge duwden samen de eerste steen om in Nederland

Lange lijst

De lijst – de rij met dominostenen dus – van omvallers is gigantisch. De restauranthouder belt met de groothandel dat hij voorlopig even niet hoeft te leveren, net zoals de drankleverancier. Gelukkig kan iedere ondernemer op steun rekenen, Rutte zei het zelf in de eerste historische toespraak. Steun die achteraf een grote farce bleek.
De restauranthouder moet alle mensen die niet in vaste dienst zijn helaas ontslaan, althans de contracten zullen niet worden verlengd. Bam, dat was een rijtje van zes stenen.
Omdat de zaken best lekker gingen, had de restauranthouder een Audi Q7 gekocht op zaak en daarvoor een financial lease contract afgesloten. Die Q7 was niet alleen fijn om spullen te halen bij de goothandel, maar ook om zo af en toe eens wat gasten op te halen. Helaas blijkt het maandelijkse bedrag niet meer op te hoesten. En omdat zich te veel mensen zoals deze restauranthouder melden bij de leasemaatschappij, moet deze inkrimpen en afscheid nemen van de nodige mensen.
Omdat de Q7 teruggaat naar de leasemaatschappij, vervalt het onderhoud dat de restauranthouder liet doen bij de lokale Audi dealer. Die hebben wat mensen de deur moeten wijzen omdat het een stuk minder gaat allemaal. Net zoals de leverancier van de winterbanden voor de Q7.

Wuhan
Waar het allemaal begon die shit

Vervolg

Het restaurant staat stil en de stoelen staan omgekeerd op de tafels, al maanden. Normaal zie je dit beeld alleen in de avonduren na sluit. Dan komt het ingehuurde schoonmaakbedrijf de zaak grondig reinigen om de volgende ochtend weer fris open te kunnen. Dat bedrijf is inmiddels in de wacht gezet door de restauranteigenaar. En niet alleen de schoonmaak, ook het bedrijf dat het onderhoud deed aan de koffiemachine en de leverancier van parasols en de naaister die de logo’s op de bedrijfskleding borduurde.

Er lijkt een -ongewenste- reset van economieën gaande

Thuis ook

De reeks omgevallen stenen is nog lang niet op zijn einde. Want omdat er geen inkomsten meer zijn van het restaurant, gaat de vrouw van de restauranthouder niet meer naar de schoonheidssalon, gaat het stel even niet meer op vakantie en zullen de kinderen nog even wat langer moeten doen met die oude fiets. Er wordt geen nieuwe televisie gekocht en de verbouwing van de keuken thuis zal voorlopig nog even worden uitgesteld in hoop op beter tijden.

Einde in zicht

Toch lijkt er ook goed nieuws. In Europa daalt het aantal besmettingen hard. Dat is voor een deel te danken aan de opsluiting en andere maatregelen, maar zeker ook aan het vaccineren dat in volle gang is. En dat vaccineren lijkt een race tegen de klok. Want het virus muteert naar de verkeerde kant (het had ook af kunnen zwakken naar een vrijwel niet besmettelijke flauwe verkoudheid) en we moeten zorgen dat het vrijwel is uitgedoofd voordat zich een nog vervelender variant aandient.
Pompen met die vaccinaties. Griepvaccins hebben nog nooit aantoonbare lange termijn schade opgeleverd.

Griepvaccins zijn veilig. Door mutaties werken ze niet altijd, maar ze zijn wel veilig

Vaccineren

Het Corona vaccin bestaan uit onderdeeltjes van het virus, dat geïnactiveerd is. Deze deeltjes kunnen de ziekte niet kunnen veroorzaken. Ze bevatten onderdelen waarop het lichaam kan reageren, door antistoffen te maken, zonder zelf de ziekte door te maken. Vaccinatie is dus voor het lichaam een soort eerste kennismaking met een bacterie of een virus. Het lichaam leert hoe correct erop te reageren zodat die bacteriën of virussen de ziektes niet kunnen veroorzaken wanneer je er later mee in contact komt.

Zwakkeren

Wat ik wel belangrijk vind is dat de mensen die de meeste druk op de zorg veroorzaken als ze ziek worden van Covid-19, als eerste gevaccineerd moeten worden. Dat neemt direct waarneembare druk op de zorg weg en geeft daardoor ook direct adem.

Michèl | Column #1 | Jaargang #1 | Onderwerp Covid-19

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *