De klappen vallen het hardst op de Balearen

Opmerkelijk maar ook wel weer logisch. De klappen door de gaande crisis vallen in Spanje het hardst op de Balearen. De eilanden – en zeker Ibiza – kennen geen enkele eigen industrie en zijn voor hun inkomsten voor 99.4% afhankelijk van de toeristen. En die komen even niet.

Miljarden

Opmerkelijk is het aan de andere kant omdat diezelfde toeristen vele miljarden euros brachten naar de Balearen. Ongeveer 1/3 van alle toeristische omzetten van heel Spanje werden gegenereerd op de Balearen (Formentera, Ibiza, Menorca en Mallorca). En die inkomsten zijn vrijwel nul nu.

Clubs

De grote discotheken zoals de Privilege of Ushuaïa of Amnesia zijn in Spaanse handen. Die clubs hebben vele honderden miljoenen verdiend aan de toeristen dus die hebben meer vet op hun botten dan de gemiddelde obesitas patiënt. Daarover geen zorgen dus, al moeten ze nog vijf jaar dicht.

Buitenland

Ook de buitenlanders die op Ibiza hun inkomsten genereerden uit villa verhuur, boot verhuur of horeca liggen meestal niet wakker van het uitblijven van de toeristen. Die hebben decennia lang hun inkomsten weggetrokken van het eiland en leven daar riant van. Die kunnen ook nog wel even zonder.

Kleine club

Wat achterblijft is een kleine club. Een club zelfstandig ondernemers op de eilanden die 100% afhankelijk zijn van het toerisme. En of die club van ondernemers van Spaanse of buitenlandse komaf is dat maakt niet uit. De inkomsten zijn volledig opgedroogd en het vet op de botten is nihil.

SOS

Vrijdag werd daarom de campagne #SOSTurismo gepresenteerd en meteen waren bij de hotels en andere toeristische plaatsen spandoeken te zien met het logo en de naam #SOSTurismo. De campagne kan gezien worden als een noodkreet uit de noodlijdende toerismesector.

Maar deze wanhopige situatie veroorzaakt onmacht onder werknemers en ondernemers want een spoedige opening van het toerisme is essentieel voor het voortbestaan van duizenden bedrijven en het behoud van duizenden banen.

Dit collectieve sentiment op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera wordt zichtbaar met de #SOSTurismo-beweging, een roep om hulp die naar alle administraties op alle niveaus wordt gestuurd.

Meer

Meer informatie is te lezen op de website sosturismo.es

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *