Facebook bezoekers verzieken drinkwater

Wat een opmerkelijke kop weer vandaag, vind je niet? Toch is het zo dat een beetje bladeren op Feestboek en ook Instagram water kost. Hoe dat precies zit kan je lezen in dit artikel.

Droge zomers

Als de zomers droog zijn, en dat zijn ze echt wel de laatste paar jaar, dan gilt de overheid meteen dat je zuinig moet doen met water. Geen auto’s wassen en niet onnodig het gras sproeien. Korter douchen en de plee doortrekken op de spaarstand na een plasje. En weet je, dat is natuurlijk weer teringhypocriet van de overheid.

Datacenters

Datacenters in Noord-Holland (maps) gebruiken zoveel water om de apparatuur te koelen, dat er mogelijk een tekort aan drinkwater voor huishoudens kan ontstaan. Dat blijkt volgens de NOS uit interne stukken van de provincie Noord-Holland. Aan het koelwater worden daarnaast onbekende chemicaliën toegevoegd die in het milieu belanden.

Oude foto’s

Het zijn voornamelijk de wat oudere foto’s en filmpjes die ervoor zorgen dat dit allemaal gebeurt. Websites zoals Feestboek houden namelijk je recente pica’s en kut-katfilmpjes paraat op een actueel draaiende server. Daar merk je niets van als je dat opvraagt.
Maar als je oudere meuk wilt bekijken dan gebeurt er opeens van alles. Dan moet de actuele server op zoek naar de plek (datacenter) waar ze jou foto’s en video bewaard hebben op een harddisk in een server. Die boel staat in een soort standby stand.

Oude foto’s bekijken kost massa’s energie en het vervuilt kostbaar drinkwater

Michèl

Stand-by

Omdat vrijwel niemand interesse heeft in de foto’s van de pizza die je knoeide over de bank, of dat filmpje van je kutkat die zo grappig kopjes gaf tegen zijn nieuwe klimtoren, staat de boel in de slaapmodus. Pas als er dan iemand de boel opvraagt (meestal ben je dat zelf), dan ontwaakt de server met bijbehorende harddisk om je meuk op te zoeken. En dat opzoeken en vervolgens bekijken dat moet dan op full power waardoor er warmte ontstaat. En als je dat doet met een miljoen foto’s van paarden, kittens, kitesurfers en daarop ook nog eens een miljoen kutfilmpjes van huisdieren en grappige kleine kinderen wilt bekijken dan wordt de boel heet. Tering heet. En om dat weer te koelen verzieken ze het milieu. Om over de verbraste energie nog maar niet te spreken.

Got that?

Blutz

Auteur: Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *