Het gebrek aan dialoog

Het overgrote deel van de Nederlanders heeft niet de capaciteit om het dialoog aan te gaan. In plaats daarvan verdedigen ze hun gedachtengoed als de enige waarheid zonder te luisteren naar de ander.

Tweekamp

Het complete land lijkt opgedeeld in twee kampen zonder dat er ook maar een seconde aandacht is voor het gedachtengoed of de argumenten van de tegenstander. Je bent absoluut voor Geert Wilders, of je bent er tegen. Je steunt BLM of je verafschuwt ze. Als er een Stafford wordt afgeschoten door de politie dan ondersteun je die actie of je verkettert de schutter.

Je bent vóór of je bent tegen, er tussenin of luisteren naar de ander is verleden tijd

Michèl

Verharding

De verharding is al een jaar of tien gaande. Daarbij wordt grof taalgebruik veelal toegepast en een enkele wordt zelfs die grens overschreden en vindt er fysiek geweld plaats. En aan de ene kant begrijpen we allemaal dat lang niet alles kan worden opgelost met een goed gesprek bij een kopje Rooibosthee, maar keihard optreden is ook niet de oplossing.

Social Media

Social Media is door de jaren heen toegankelijk geworden voor iedereen, ook laaggeletterden. Die laatste groep heeft er moeite mee om zich op een juiste manier verbaal te uitten en dat frustreert ze vaak. Het zijn dan ook websites zoals Facebook en Twitter en Instagram die bijdragen aan de verharding van de samenleving.

Social media draagt bij aan de verharding

Vrijheid

Het wordt gewoon weer tijd dat we er met zijn allen weer op uit kunnen trekken in alle vrijheid. Zonder die mobiel in onze kontzak lekker de natuur in, op vakantie of naar het strand. Want als we wat minder op elkaars sociale lip zitten dan is de frustratie ook al wat minder.
Wat ook helpt is op afstand de strijd tussen twee partijen volgen zonder zelf te reageren. Dan is de escalatie vaker lachwekkend dan je nu zult denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *