IJs op het diepste meer ter wereld

Kijk, dat ijs op die Bonkervaart boeit me voor geen meter. Maar het filmpje dat je zometeen gaat bekijken is een indrukwekkend filmpje over bevroren water. En dan niet zomaar water, maar het water van het allerdiepste meer ter wereld. Waar?

Baikalmeer

Het Baikalmeer of Bajkalmeer (Russisch: Озеро Байкал, Ozero BajkalBoerjatisch: Байгал нуур, Baygal nuur) is een meer in het zuiden van Siberië, dat aan de westkust wordt omgeven door het Baikalgebergte, in het zuidwesten door het Primorskigebergte, in het zuidoosten door het Chamar-Dabangebergte en in het oosten door het Bargoezingebergte. De lengte is rond de 640 km en de grootste breedte is net geen 80 km. Het meer heeft een oppervlakte van 31.500 km² (ongeveer zo groot als België) en met een maximale diepte van 1642 meter (…) is het Baikalmeer het diepste meer ter wereld. Sinds 1996 staat het meer op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Video Baikalmeer

Helder ijs

Tractor

Er worden schaatswedstrijden georganiseerd, ze rijden met gigantische tractoren over het ijs en er gebeurt nog veel meer op dit bijzondere en imposante meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *