Staatsloterij is voor verliezers bedacht

Uitzonderingen daargelaten, verreweg de meesten onder jullie zijn slecht is kansberekening. Tijd om jullie eens een beetje bij te spijkeren op dit gebied, want wie wil er nu vrijwillig een beetje extra belasting betalen, niemand toch zeker.

Prijzen van een ton

Laten we eens kijken naar de twintig prijzen van 100.000 euro die de Staatsloterij maandelijks beloofde. Als ze die prijzen keurig uit de verkochte loten trokken, dan was jouw kans om te winnen één op honderdvijftigduizend. Als je maandelijks meespeelt, dan moet je daarmee naar verwachting een slordige twaalfduizend jaar wachten op één prijs. En dan was dit nog in het gunstige geval waarbij de Staatsloterij je niet misleidde. Je mag natuurlijk hopen dat je net geluk hebt binnen de schamele tachtig jaar dat je leeft, maar als ik jou was zou ik er maar niet op rekenen.

Bankrekening

Ter vergelijking: als je twintig jaar lang vijftien euro op een bankrekening stort (in plaats van een lot te kopen), dan heb je – zelf zonder een heel klein beetje rente – 2.700 euro bij elkaar geharkt. Dat is ff een lekkere prijs en bovendien gegarandeerd. Die zekerheid bieden ze bij de Staatsloterij echt niet.

Zestig procent

De Staatsloterij keert naar eigen zeggen iets meer dan zestig procent van de inleg uit. De rest van het geld verdwijnt in de staatskas. Iemand grapte ooit dat loterijen een vrijwillige belasting zijn voor mensen die slecht zijn in wiskunde. Dat lijkt in dit geval extra toepasselijk, want de Staatsloterij spekt de staatskas dubbel. Van de uitgekeerde inleg betaalt de loterij namelijk ook nog kansspelbelasting. Kortom, door mee te doen aan de Staatsloterij betaal je mooi mee aan de studie van mensen die straks begrijpen waarom het beter is om niet mee te doen aan loterijen.

De kans is niet te berekenen bij de staatsloterij, omdat dit afhangt van het aantal loten dat verkocht wordt. Alleen lotnummers die verkocht zijn gaan in het trekkingsapparaat.

Winkansen

Let ook eens op de winkans waarover de Staatsloterij graag roept dat het de grootste winkans van alle loterijen van Nederland is. Die kans klinkt best indrukwekkend: bij elke trekking valt op maar liefst 53,8% van de verkochte loten een prijs. Je wint dus meer de helft van de keren dat je meespeelt!
Maar niets is wat het lijkt, ook niet bij de Staatsloterij. Daar zit een klein addertje onder het gras: veel van die prijzen zijn kleiner dan de kosten van een lot. De kans dat je een prijs wint die hoger is dan je eigen inleg is 18,5 procent. Eerlijk is eerlijk: bij andere loterijen is het inderdaad nóg beroerder.

Kans op winnen loterij

Nederland kent inmiddels al heel wat loterijen, zoals we allemaal weten. Maar bij welke loterij heb je nu de meeste kans op winst. Want mee doen is leuk, maar uiteindelijk wil je voor de winst gaan.

Als we het hebben over de kans op winst, dan bedoelen we ‘hoe groot is de kans op het winnen van de hoofdprijs’. De grootste kans op het winnen van de hoofdprijs heb je wanneer je meedoet met de Bankgiro Loterij, namelijk 1 op 83.000. De winkansen van de andere loterijen zien er als volgt uit:

Winkansen Nederlande loterijen

Postcode Loterij: 1 op 245.000

Vriendenloterij: 1 op 510.000
Miljoenenspel: 1 op 1,12 miljoen
Staatsloterij: 1 op 2,7 miljoen
De Lotto: 1 op 49 miljoen

Winkans Europese loterijen

Eurojackpot: 1 op 59.325.280 (59 miljoen)
Euromillions: 1 op 116 miljoen (vrijwel kansloos dus)

Er bestaat ook nog zoiets als winkans per lot. En als we daarnaar kijken, dan heb je de meeste kans bij de Staatsloterij. Hier is de kans op een winnend lot maar liefst 1 op 2. Bij andere loterijen ligt dat gemiddeld tussen de op 1 op 3 en de 1 op 6. Dus kijken we naar de loterij met de grootste kans per lot en zowel een winkans op de hoofdprijs maak je de meeste kans met de Bankgiro Loterij. Kijk je slechts naar de winst per lot dan is de Staatsloterij de grote ‘winnaar’. Wat veel mensen in dit geval nog weleens vergeten is dan ook te kijke naar de prijs die je betaald per lot, zo ligt de prijs voor een volledig lot bij de Staatsloterij op € 30.

Berekenen win kans

Je kan de winkans op de hoofdprijs zelf uitrekenen, dit is echter wel een wat lastig stuk. Hier moet je bijvoorbeeld kijken naar het aantal mogelijke lotcombinaties. Zo moet een deelnemer alle getallen kloppend hebben om de geldprijs te kunnen winnen.
Bij de Staatsloterij is de berekening slim buiten bereik gehouden omdat ze (tegenwoordig) trekken uit het aantal verkochte loten. De prijzenpot is vrijwel altijd hetzelfde, het aantal verkochte loten nooit.

Formule

De formule is om de winkans te berekenen is:
Prijzen / aantal loten= uitkomst x 100 = winkans.

Over de Staatsloterij

De Staatsloterij werd in 1726 opgericht. De naam Staatsloterij kwam echter pas in 1848.
In het begin was de Staatsloterij niet echt succesvol en de toenmalige Minister van Financiën kondigde in 1883 daarom een forse reorganisatie aan. In 1902 werd zelfs geprobeerd om de Staatsloterij te laten verdwijnen. Het kwam echter niet zover en het Kabinet Kuyper dat van de Staatsloterij af wilden had maar een korte levensduur De Opvolgers besloten de loterij in ere te herstellen.

Na de oorlog

Na de oorlog in 1959 mocht er bij uitzondering voor één keer reclame gemaakt worden voor de Loterij. Er waren toen de tijd 4 series van 21.000 loten per trekking.
In 1953 kwamen er 4 trekkingen in plaats van 3.
In 1961 kwam er een verbetering die was uitgedacht door de rekenkamer en de loten werden 60 gulden goedkoper(van 80 naar 20 gulden).
In 1973 Ging het aantal trekking van 6 naar 11 per jaar. Er was geen trekking in juli. Door deze wijziging steeg de omzet flink in de jaren erna. De staatsloterij is na meer dan 275 jaar bestaan een succesvolle organisatie geworden en in 1993 werd besloten de staatsloterij te verzelfstandigen.

De vis

In 1952 werd er door een drietal mannen een reclame campagne voor de staatsloterij gestart. De toenmalig directeur de Heer van Essen vond de ontwerpen geweldig maar het ministerie van Financiën moest de beslissing nemen. In Het begin was er alleen nog maar de grote vis En in 1972 kwam het kleine zwarte visje erbij de gedachte erachter was:
“Een spiering uitgooien op een kabeljauw te vangen”

Algemeen


De staatsloterij heeft nu 12 trekkingen per jaar. Elke maand is er een. In de maand april is er een koningsdagloterij en in de maand december is er de oudejaarsloterij. Bij deze speciale trekkingen is er een grotere prijzenpot.
De prijzen voor een staatslot:
1/5 lot € 3.-
1 lot € 15.-
Steeds worden er trucjes toegepast om de verslaafde gokker nog meer geld af te pakken. Jackpot, XL, bedenk ze maar.

Omzet stagneert

Nederlandse Staatsloterij heeft vorig jaar haar omzet zien stagneren doordat minder mensen aan de maandelijkse trekkingen meededen. Ook is minder prijzengeld uitgekeerd. Nederlanders gokken klaarblijkelijk minder ten tijd van crisis.

Oudejaarstrekking

De totale omzet van de Staatsloterij kwam uit op 697,5 miljoen euro tegen 699,1 miljoen in euro in 2003. De omzet uit de ‘gewone’ maandelijkse loterijen waarvan de trekking altijd op de tiende van de maand is, daalde van 524,1 miljoen tot 514 miljoen euro. “Mensen hebben nu het gevoel dat ze hun geld maar één keer kunnen uitgeven”, zegt een woordvoerder over de minder goede economische tijden. Evenementsloterijen, zoals de oudejaarstrekking, namen in populariteit toe, zo blijkt uit de nieuwe jaarcijfers.

Winst

De Staatsloterij wist de winst wel sterk op te voeren. De winst voor belastingen bedroeg vorig jaar 142,4 miljoen euro tegen 107,3 miljoen euro in 2003. De stijging vloeit voort uit de eis van het ministerie van Financiën, de enige aandeelhouder, om een hoger rendement te behalen. De Staatsloterij besloot daarom minder prijzengeld uit te keren. Ook werd gesneden in de marketinguitgaven en de tv-activiteiten. Dat laatste heeft dan mogelijk weer de dalende omzet tot gevolg.

Prijzengeld verhogen

De Staatsloterij gaat dit jaar het prijzengeld weer verhogen, van 60,4 procent tot 61 procent van de inkomsten uit de verkoop van loten. In 2003 was dit overigens nog 63,7 procent. De staatskas ontvangt 138,7 miljoen euro van de winst. Allemaal extra belastinggeld dat in de begroting wordt opgenomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *