Teksten, het internet staat er vol mee

Teksten, websites vallen of staan er mee op alle vlakken. Wat er getikt wordt als productomschrijving, hoe het interview uitgeschreven wordt of hoe de diensten worden aangeboden. Tekst is altijd belangrijk.

Voor de consument

Wanneer je in het bezit bent van een website dan heb je die gemaakt om de consument te bereiken. En als die consument dan op je website aan het lezen slaat, dan moeten de teksten begrijpbaar en pakkend zijn. Het is aan de consument de keuze om samenvattend geïnformeerd te worden of juist uitgebreid. Het is vanzelfsprekend geheel branche gerelateerd hoe diep je wilt gaan met je teksten. Wij adviseren je graag.

Google

Een andere partij waarvoor je teksten van levensbelang zijn is Google. Google heeft zeer complexe en strikt geheime formules waarmee ze teksten indexeren en er een positie binnen hun zoekmachine aan toekennen. Dat heet SERP, Search Engine Ranking Position. Wat een goede tekstschrijver doet, is er voor zorgen dat de teksten op je website goed te lezen zijn voor de eindgebruiker, maar ook dat ze goed scoren voor de zoekmachines zoals Google. Dat noemen we SEO, Search Engine Eptimization.

Niet alleen Google is blij met mooie teksten, maar ook de eindgebruiker

Michel

SEO & SERP

Omdat de formule van Google altijd geheim is en blijft, is het dan gissen naar de juiste methode om goed voor de dag te komen als mensen zoeken naar jouw dienst of product? Nee, dat is het zeker niet. SEO experts zijn dag en nacht bezig met het uittesten van bepaalde tactieken om goed bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. Maar Google zelf geeft ook hele duidelijke instructies met wat ze wel en niet willen in teksten.

Informeren is macht

Met deze kennis is het dus mogelijk om goede pakkende teksten te schrijven die niet alleen de bezoeker van je website zullen boeien, maar die ook door de zoekmachines goed worden opgepakt. En dan snijdt het mes aan twee kanten. Zowel de consument als de Google zullen het waarderen en als Google goede teksten waardeert dan stijg je in de zoekresultaten waardoor meer mensen die zoeken bij Google precies bij jou terecht komen.

Posities bij zoekresultaten

Het allereerste zoekresultaat in Google krijgt net zoveel bezoekers als de posities 2 t/m 4 bij elkaar opgeteld. De nummer 1 positie krijgt bij een steekproef 34,35% van alle verkeer, bijna net zo veel als de nummers 2 tot en met 4 posities gecombineerd, en meer dan de nummers 5 t /m 20 (het einde van pagina 2 bij Google) samen.

Een tweede conclusie is dat positie 10 (dat is onderaan pagina 1 van de zoekresultaten) 143% meer kliks krijgt dan positie 11 (begin van pagina 2).

De grootste sprong, qua percentage, is vanaf de top van pagina 2 naar de onderkant van pagina 1. Van de 11e naar de 10e plek is een 143% sprong in het verkeer zichtbaar. Het gaat daarbij overigens om zeer lage aantallen. De 143% sprong is van 1,11% (de nummer 11) van alle Google-verkeer naar 2,71% (de nummer 10).

Een hoge positie in de Google zoekresultaten is direct gelieerd aan hoge omzetten

Michel

Investeren in teksten

Goede teksten op je website is dus niet alleen fijn voor de eindgebruiker, maar ook een goede investering. Je omzetten zullen aantoonbaar omhoog vliegen als je hoger in de zoekresultaten verschijnt bij Google. De positionering van je pagina binnen Google is nog van een aantal factoren afhankelijk, maar dat is niet mijn vakgebied. Goede teksten wel.
Hou bij het positioneren in Google wel rekening met jouw niche. Zoals je zult begrijpen is het makkelijker om met het trefwoord ‘chocoladeijs’ hoger in Google te verschijnen na het aanpassen van de tekst dan dat het geval is met ‘seks’.

Kosten tekst schrijven

Ik weet inmiddels dat er nogal wat partijen zijn die zeer geheimzinnig doen over de tarieven voor het schrijven van goede teksten. Hier doe ik niet aan mee. Ik hou het graag simpel. Ik reken per woord, ongeacht het onderwerp. En de geschreven tekst worden 100% jouw eigendom.

tarieven

  • SEO tekst product | minimaal 300 woorden | 3 eurocent per woord
    (een voorbeeld: een tekst van 300 woorden kost je dus slechts 9 euro)
  • SEO tekst website / column / dienstomschrijving | minimaal 300 woorden | 4 eurocent per woord
  • SEO long reads | vanaf 1.000 woorden | 3 eurocent per woord

Voor nog geen tientje wordt er al een tekst van 300 woorden voor je geschreven

Michel

Adviezen

Allereerst over de lengte van de tekst.
Ongeacht of we spreken over een algemene informerende tekst, een blog, column, dienst- of productomschrijving, de minimaal door mij geadviseerde lengte is 500 woorden. Er kan dan een duidelijke paragraaf indeling gemaakt worden en de juiste koppen kunnen worden toegepast.
Organische groei.
Ik schrijf graag, maar bombardeer me niet met een opdracht om meteen een hele website vol te schrijven. Dat kan wel, maar dan moeten we in overleg spreiden. Google is namelijk gek op wat zij noemen ‘organische groei’. Op een natuurlijke wijze je content uitbreiden wordt door deze zoekmachine zeer gewaardeerd.
Zorg voor backlinks.
Zoals gezegd, is SERP niet mijn vakgebied, al snap ik er vanzelfsprekend wel het nodige van. Het is van zeer groot belang dat websites naar jouw website linken. Naar je hoofdpagina, naar artikelen, maar je columns, naar de door jou aangeboden informatie. Vraag daarom nu alvast aan collega’s, vrienden, kennissen en andere partijen om linkjes naar jou te plaatsen.Dat gaat Google waarderen.

Portfolio

Mijn portfolio is enorm. Ik schrijf voor nieuwswebsites, ik onderhou een blog waarvoor ik inmiddels meer dan 500.000 woorden schreef, ik heb honderden columns geschreven, ik onderhou een erotisch blog en ik schrijf artikel omschrijvingen die aan alle Google voorschriften voldoen voor verschillende websites.
Neem gerust eens contact met me op, dan maken we samen een plan van aanpak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *