Twee kwaadaardige soorten

Het menselijk ras kent eigenlijk kort samengevat maar twee irritante soortgenoten: vloggers en influencers. De laatste vooral als ze kunstmatig zijn verworden tot wandelende reclamezuilen. Maar hoe wordt je nou influencer?

Kunstmatig

Als je in het verleden wat bekendheid had vergaard omdat je keihard kon schaatsen, of omdat je lekker kon zingen, dan kon je als extra inkomsten een beetje reclame maken voor het één of ander. Ik heb het zelfs dj’s zien doen – hoi Jean – die een shirtje van één of ander vaag kutmerk aantrokken in de hoop dat jij dan dacht ‘dat shirt moet ik ook echt hebben, dus ik ga het snel kopen al is het veel te duur omdat het merk DJ Jean sponsort’. Maar die tijden zijn een beetje voorbij met de opkomst van de kunstmatige ‘influencer’.

Wat doet een influencer

Wat vertelt een Influencer tegen zijn oma als ze vraagt ‘wat voor werk doe jij jongen?’. Een lastige vraag, want een beetje zichzelf respecterende influencer doet namelijk geen ruk. Tenminste als zijn/het/haar zaakjes op orde zijn en de boel op gang is getrokken. Want influencer wordt je echt niet zomaar hoor, daar moet je keihard voor werken als we ze moeten geloven. Ze filmen en schrijven zich helemaal de moeder aan blog posts en maken ontelbare vermakelijke video’s en foto’s om hun volgers aan zich te binden en nieuwe volgers te bereiken. De influencers profiteren van de laagdrempeligheid van het internet; iedereen kan een influencer worden!

Toon enthousiasme

Als je influencer wilt worden dan is enthousiasme een eigenschap waaraan het je niet mag ontbreken. Als je een beetje suf en ongeïnteresseerd je waar aan gaat lopen zitten te bieden dan zul je weinig volgers krijgen, kijk maar naar mij.
Kies iets dat bij je past, zoals in mijn geval legpuzzels en tosti’s. De puzzels kunnen me niet groot genoeg zijn (>5.000 stukjes) en de tosti’s niet dik genoeg.

Eén van mijn favoriete onderwerp: tosti’s

Bedenk een strategie

Als je dan toch hebt besloten dat je een influencer wilt worden moet je er rekening mee houden dat het opbouwen van een content imperium heel veel tijd kost. Bedank daarom een strategie om in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk content te genereren. Laat die content bijvoorbeeld over aan je users door ze te vragen om hun leukste foto’s.

Frequentie

Hoe vaker je iets plaatst, des te irritanter je wordt, maar als je weer minder plaatst dan haken verslaafde volgers al snel af omdat er op jouw platform te weinig te beleven is. Kijk dus goed bij andere influencers hoe vaak ze iets plaatsen. Het is een tip om een goede influencer te volgen en steeds als deze influencer iets plaatst, dan doe jij het ook. Dan zit je altijd goed en blijft de irritatiegrens voor je volgers het laagst.

Niches zijn de bom

Het is kei belangrijk dat je een niche zoekt. Het overkoepelende onderwerp is iets dat is weggelegd voor fabrikanten en zo. In mijn geval doet Ravensburger het grove werk door puzzelen in zijn algemeenheid te promoten en ik kies dan weer voor de niche van XXL puzzels. Alleen door je te specialiseren kun je een gooi doen naar een invloedrijke positie. Je volgers zullen je aanbidden als expert en zorgen voor goede comments en nog meer hits en volgers. Voor je het weet belt Ravensburger en krijg je als eerste de allernieuwste xxl puzzels om ze te testen. Pas dan ben je een echte influencer.

Mijn allernieuwste, koop hem ook!

Maak een persoon aan

Als je Willem heet, of Andrea, dan scoort dat niet echt lekker bij je volgers. Bedenk een vette naam die blijft hangen en die ook lekker klinkt, zoals Blutz. Blutz is een naam die mensen niet snel vergeten en die lekker blijft hangen. En heb je zelf een kop als een zeehond, zorg er dan voor dat je kop niet in beeld komt en voor je profielfoto scoor je gewoon een plaatje van een Russische datingsite.

Doe druk

Influencers zijn altijd en eeuwig teringdruk. Dus ook al heb je geen ruk te doen en verveel je je de takke, doe dan toch alsof je het retedruk hebt. Druk met fotoshoots, druk met reizen, druk met telefoneren, gewoon druk. Je volgers zullen al snel geloven dat je het druk hebt en dat jij zeer belangrijk bent, dus dan willen ze je volgen.

Influencers zijn zeer druk bezette personen, toon dat ook aan je volgers

Invloed

Kijk, jij en ik weten het: influencer is natuurlijk niet voor iedere sukkel weggelegd. Je moet er wel aanleg voor hebben. Het kan namelijk precies niet zijn wat het lijkt. Sommige influencers doen alsof ze bergen invloed hebben op hun volgers, maar in werkelijkheid gelooft niemand ze. En andersom kan ook dat iemand eigenlijk een influencer is maar het zelf nog niet weet. Verloren doekoes noem ik dat dan ook wel eens gekscherend.

Samenvatting

Kies je eigen niche uit, zorg voor kennis, denk lang na over een originele insteek, denk dan nog een keer na en maak regelmatig content van hoge kwaliteit en plaats frequent. Dan kun je jouw online platform uitbouwen naar een merk zoals Blutz en een toegevoegde waarde zijn voor je volgers.

Het merk Blutz is niet meer weg te denken uit de maatschappij dankzij vele influencers

Tot slot

Tot slot deel ik graag nog wat belangrijke influencer tips met je, zodat jij snel een succesvol influencer kunt worden:

  • kies een niche die origineel is
  • koop voor een paar honderd euro volgers als je begint
  • bluf bij bedrijven dat je slecht over hun producten gaat publiceren
  • trek een goeie foto van een Poolse datingsite voor je profiel
  • doe alsof je druk bent, altijd

Als laatste

Doe net als vele andere influencers die dit artikel gelezen hebben en plaats een linkje naar deze website op je eigen website als bedankje. Misschien noem ik jouw merk dan ook weer een keer. Zo helpen we elkaar bro, snap je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *