Wat zegt dat, Facebook vrienden

Je hebt er vast wel een paar tussen zitten tussen je vrienden op Facebook. Vrienden met honderden Facebook vrienden wekken de illusie van een rijk sociaal leven, maar hebben als puntje bij paaltje komt helemaal niet zo veel echte vrienden. 

Universiteit

Natuurlijk werd dit onderzocht. Zoals we alles onderzoeken. De Universiteit van Oxford zocht voor ons uit hoeveel Facebook-vrienden tot je échte vrienden behoren. Dat zijn er een klap minder dan je denkt, serieus.

Onderzoeker Robin Dunbar en zijn team namen 3375 Facebook-profielen van mensen tussen de 18 en 65 jaar onder de loep. Gemiddeld had elk profiel zo’n 150 vrienden. Toen de onderzoekers vroegen hoeveel van hen ze echte vrienden konden noemen, kwam het antwoord neer op zo’n 27,6%.
Maar toen de vraag werd gesteld hoeveel mensen ze konden bellen in een emotionele of sociale crisis, was het antwoord maar 4. 14 vrienden zouden volgens de deelnemers met hen meeleven.

Hoe meer Facebook vrienden hoe populairder. Op Facebook wel ja.

Vriendschap

En wat blijkt? Mensen met een groot netwerk hebben niet per definitie ook meer vrienden, maar wel meer kennissen. “Je hersenen kunnen maar een bepaalde dosis vriendschap aan”, verklaart Dunbar. “Emoties kun je maar met een paar mensen delen.” Opvallend is ook dat jonge mensen een groter online sociaal netwerk hadden dan ouderen.

In het echie

Onderzoeker Dunbar zegt dat een echte vriendschap vraagt om echt contact. Dat maakt je huidhongerig zeg maar. Hoewel je via Facebook op de hoogte kunt blijven van iemands reilen en zeilen, raadt hij aan vooral ook in het echt met elkaar af te spreken. “Om een vriendschap in stand te houden, is face-to-face contact nodig.”

Dunbar

Dunbar baseert zijn onderzoeksconclusies op de werking van de hersenen. Volgens Dunbar kunnen onze hersenen namelijk maar een bepaald aantal vriendschappen aan en trekken we het niet om nog meer vrienden te hebben. Als je zegt dat je ruim 20 échte beste vrienden hebt, dan is dit volgens Dunbar dus niet mogelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *