Menu Start

10.000 mensen beheersen een derde van alle bitcoins ter wereld

De populariteit van cryptocurrencies  en met name de bitcoingroeit. En hoewel steeds meer mensen (en bedrijven) in dit soort virtuele valuta investeren, is er al jaren sprake van whales (” walvissen” ), investeerders die een enorme hoeveelheid bitcoins bezitten.

Een derde

Een nieuwe studie onthult nu dat de 10.000 grootste bitcoin-investeerders meer dan een derde van de cryptocurrencies in omloop beheersen . De gegevens zijn verontrustend, vooral vanwege de macht die deze investeerders hebben om de waarde van deze en andere cryptocurrencies te beïnvloeden. Die beïnvloeding legt de whales geen windeieren.

Concentratie is (zeer) gevaarlijk voor de toekomst van bitcoin

De studie is afkomstig van het National Bureau of Economic Research (NBER). Volgens hun is de concentratie van bitcoins die bestaat in het cryptocurrency-segment duidelijk : hoewel er miljoenen investeerders zijn, hebben de 10.000 belangrijkste investeerders een aandeel zo groot als 1 op de 3 bitcoins die in de wereld bestaan.

Het is zeker moeilijk om te weten of de adressen van de portefeuilles onafhankelijke investeerders of bedrijven en zelfs handelsmarkten (tradingplatforms) vertegenwoordigen. Deze studie slaagt er echter in om die accounts te differentiëren, maar de verantwoordelijken waarschuwen dat de concentratie nog hoger kan zijn.

De onderzoekers geven aan dat ” we niet kunnen uitsluiten dat enkele van de belangrijkste adressen niet door dezelfde entiteit worden beheerd.”

Satoshi Nakamoto

Zo werden 20.000 bijzonder oude adressen die aan dezelfde persoon zouden kunnen toebehoren (zoals Satoshi Nakamoto) beschouwd als toebehorend aan 20.000 verschillende mensen, terwijl velen van hen inderdaad door een enkele persoon of entiteit kunnen worden beheerd.

Miner whales

Naast het concentratieprobleem duikt er nog een ander op: de NBER-studie liet ook zien hoe 0,1% van ’s werelds grootste miners (50 in totaal) 50% van de bitcoin-mijncapaciteit beheersen. Als we naar de top 10% van ’s werelds mijnwerkers kijken, is de capaciteit die ze controleren maar liefst 90% op basis van die gegevens. 

 Dat – en niet de controle over min of meer bitcoins, zoals we in eerste instantie aangaven – doet het gevaar van de zogenaamde “51% aanval” weer opduiken, waarbij een groep miners meer dan 50% van de mining rate van het netwerk in handen heeft. of de rekenkracht ervan komt tussenbeide in de normale werking van blockchain-transacties. Volgens dit onderzoek is het netwerk vooral kwetsbaar als de prijs van bitcoin sterk daalt.

46 miljoen Amerikanen

De dreiging is duidelijk voor alle kleine investeerders – individuen of bedrijven – die vertrouwen op bitcoin als die waardeopslag zoals dat vroeger goud was. Naar schatting hebben ongeveer 46 miljoen Amerikanen tot op zekere hoogte in bitcoin geïnvesteerd. Dat cijfer is waarschijnlijk hoger dan in de rest van de wereld gezien de groeiende belangstelling die de markten voor cryptocurrency genereren.

Whales worden rijker

Anders dan op de beurzen, is het in de wereld van crypto niet verboden om pumps en dumps te realiseren. En dat maakt de crypto’s gevoelig voor acties van extreem rijke instellingen, banken en particulieren. Die verrijken zich ongenadig veel aan manipulatie van de koersen. Al moet gezegd worden dat dat bij de bitcoin steeds lastiger wordt nu de koers al ver boven de 50.000 euro uitkomt.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.