Menu Start

Bitcoin kopen en verkopen met contant geld

Al willen de overheden je anders doen geloven, lang niet alle transacties waarbij contant geld gebruikt wordt, betreffen criminele acties. Het zijn echt niet alleen maar drugsbaronnen en belastingontwijkers die cash gebruiken. Waar is de tijd gebleven dat je zelf uitmaakte wat je met je geld deed zonder dat er iemand over je (digitale) schouder meekeek? Precies daarom zijn er nog steeds mensen die cash voor bitcoin willen ruilen of andersom.
Maar hoe gaat dat in zijn werk zonder dat je meteen een overactieve bankmedewerker aan de telefoon krijgt, of zonder een donkere steeg in te lopen met een koffer met geld die je ruilt voor een hardware wallet?

Mogelijkheden

Ik bespreek een aantal verschillende mogelijkheden met je. Want er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Laat ik eens beginnen met p2p, peer-to-peer. De betekenis van deze Engelse term is ‘gelijke naar gelijke’. Peer-to-peer wordt meestal gebruikt voor een netwerk van computers die op internet zijn aangesloten. Tussen de PC’s in dit netwerk kunnen bestanden worden uitgewisseld. Maar in dit geval is het ook uit te leggen als Persoon-naar-Persoon.

Peer-to-peer

Peer-to-peer. Om dit systeem te kunnen gebruiken moet je op zoek naar een verkoper of een koper die bij voorkeur een beetje dicht bij je in de buurt zit. Gelukkig hoef je daarvoor geen oproep te doen op je Instagram account, maar je kunt er voor terecht op speciale exchanges, de wisselkantoor websites die gespecialiseerd zijn in P2P. Dit zijn de twee meest bekende:

Zorg ervoor dat als je afspreekt voor een transactie op platforms als deze dat je dat overdag doet op een openbare plek. Afhankelijk van de omvang van de transactie zullen de partijen wat nerveus zijn, het is dus goed opletten dat je geen fouten maakt. Neem voor de zekerheid altijd iemand mee. Vanzelfsprekend controleer je eerst de reputatie van de partij waarmee je zaken gaat doen. Op platforms zoals de genoemde kunnen gebruikers de kopers en verkopers waarderen waardoor ze een bepaalde reputatie op kunnen bouwen.

Nog even op een rij:

 • spreek altijd overdag af
 • kies een openbare plek
 • doe geen zaken in een auto
 • controleer de reputatie van de andere partij

Prepaidkaart

Koop een prepaidkaart met contant geld bij een cadeauwinkel, smartsop of supermarkt. Deze kan vervolgens op grote schaal worden gebruikt om bitcoin te kopen. Dit zijn de bekendste exchanges:

Het is een handige manier om anoniem en met contant geld bitcoin of andere cryptocurrencies te kopen. Let er echter wel op dat niet alle exchanges prepaid creditcards accepteren als betaalmiddel en je keuze daarin dus beperkt is. Het is doorgaans niet erg rendabel en je bent vaak beperkt tot relatief kleine transacties.

Afbeelding van jenthompson via Pixabay

Een bankoverschrijving met contant geld betalen

Voor deze optie ga je naar een bank en betaal aan de balie met contant geld. De bank verstuurt dit geld vervolgens naar de rekening van de exchange. Zeer ouderwets en alles wordt geregistreerd uiteraard. Hier kunnen ze contant geld van je bank ontvangen:

Exmo

Dit is een goede manier om contant geld om te zetten in bitcoin met minimale kosten. Verschillende crypto-aanbieders kunnen echter hun eigen vereisten hebben.

Bitcoin automaat (ATM)

Deze is heel simpel. Stort contant geld in een bitcoin automaat, die vervolgens bitcoin in jouw wallet stort. Om anoniem te blijven gebruik je een hardware wallet.

Nederland: Bekijk of er een Bitcoin automaat bij jou in de buurt is
België: Bekijk of er een Bitcoin automaat bij jou in de buurt is
Spanje: Bekijk of er een Bitcoin automaat bij jou in de buurt is

Als er een bitcoin-automaat in de buurt is, kan dit een snelle en makkelijke manier zijn om bitcoin in je wallet te laten storten. Er worden echter vaak grote commissies in rekening gebracht en bovendien kennen de meeste machines een limiet van 1.000 euro als je niet wilt registreren.

Contant betalen aan een serviceprovider

Ga naar een Western Union– of MoneyGram-filiaal en betaal het geld voor een overboeking aan de opgegeven ontvanger. De onderstaande exchange biedt deze mogelijkheid:

Een breed scala aan exchanges accepteert deze betaalmethode en het is misschien wel een van de weinige manieren om contant geld te storten op exchanges. Daarbij is het over het algemeen ook een stuk veiliger in plaats van persoonlijk af te spreken met een crypto-verkoper. Zolang er een filiaal bij jou in de buurt is, is dit een eenvoudige manier om contant te betalen voor bitcoin. De nadelen zijn dat je aan anonimiteit verliest, omdat je een account aan moet maken om zo’n service te kunnen gebruiken. Daarbij kan het zijn dat er commissies in rekening worden gebracht voor de overboeking.

cryptocash
Niet alleen bitcoin voor contant geld

Wat zijn de kosten in vergelijking met andere betaalmethoden?

De kosten zijn afhankelijk van de methode die je gebruikt om contant te betalen voor je cryptocurrency. Deze brengen namelijk allemaal verschillende standaardcommissies en vergoedingen met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld over het algemeen premium prijzen en relatief hoge commissiekosten verwachten voor het gemak van betalen met een prepaid creditcard.

 • Peer-to-peer, cash in de hand. Geen kosten of commissies naast de gebruikelijke transactiekosten om de cryptocurrency naar een andere wallet te verplaatsen.
  Extra: in sommige gevallen rekenen cash kopers flinke commissies, maar soms betalen ze ook meer dan de op dat moment geldende koers.
 • Prepaidkaarten. De kosten van de kaart zelf, die meestal rond de €2,50 tot €5,00 liggen.
  Extra: anoniem en groot gebruiekrsgemak
 • Overboeking bij banken. Over het algemeen worden er door de bank geen tot zeer lage kosten doorberekend.
  Extra: je bent volledig traceerbaar, net als je transacties(s)
 • Bitcoin automaat. De kosten en vergoedingen zullen per automaat verschillen, maar je kunt er vanuit gaan dat dit hoger is in vergelijkbaar met de andere opties.
  Extra: tot 1.000 euro volledig anoniem

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.