Menu Start

Bitcoin mining kent een grens

nu bitcoin of een altcoin kopen en met iDeal betalen kan bij Bitvavo

Bitcoin minen, dat was toen de bitcoin net was bedacht een zeer lucratieve business. En nu het grootste deel van de te minen bitcoins gemined zijn, zou je denken dat het bijna klaar is. Er zijn bijna 19 miljoen van de totaal 21 miljoen bitcoins gemined. Maar het zit anders.

Er wordt geschat dat de allerlaatste Bitcoin pas in het jaar 2140 gemined wordt. Dat duurt dus nog 119 jaar.

Blutz

Waarom zo lang?

Op dit moment zijn er nog zo’n goeie 2 miljoen bitcoins die gemined moeten worden. Dat leert ons dat dat toch nog 10% is van de totaal aantal te minen bitcoins. En we hebben met zijn allen in veertien jaar toch al 19 miljoen btc gemaakt, waarom duurt dat kleine stukje dan nog zo lang? Daar zit Satoshi achter.

Halving

Toen Bitcoin werd gestart in 2008 was de beloning voor een uitgerekend blok nog 50 bitcoins. Sindsdien is deze beloning driemaal gehalveerd, waardoor miners momenteel nog een schamele 6,25 bitcoins per vrijgespeeld block ontvangen.
Dat klinkt als weinig, maar dit superslim bedachte halving-mechanisme is in het leven geroepen om de prijs van bitcoin op te drijven en inflatie tegen te gaan. Na elke ‘halving’ is de prijs enorm gestegen, waardoor het voor minen van de digitale munt meer dan kostendekkend is. 6,5 bitcoin is momenteel 325.000 euro en dat maak je als miner niet op aan apparatuur en elektriciteit. Zeker niet in Kazachtstan.

nu bitcoin of een altcoin kopen en met iDeal betalen kan bij Bitvavo

Minen voor particulieren

Je hebt dus nog wl even de tijd om bitcoins te minen, dus waarom niet een goede pc aangeschaft en aan de slag? Helaas pindakaas, het minen van bitcoin vergt op dit moment zo verschrikkelijk veel rekenkracht dat thuis minen onbegonnen werk is. Je loopt alleen al leeg op de hardware. Er zijn mining farms die duizenden ASICs draaiend hebben, daar kan je echt niet tegenop.

Mining calculator

Overweeg je toch om Bitcoin vanuit huis te minen? Check dan deze mining calculator. Die geeft een goede indruk van de te verwachten kosten tegenover opbrengsten.

Bitcoin minen vanuit huis is dus geen geweldig idee meer. Ondanks de relatief hoge energiekosten in Nederland kun je met het minen van altcoins wel nog een leuke boterham verdienen. Heb je een gewone pc en een sterke grafische kaart nodig. Let er wel op dat je energierekening niet hoger uitvalt dan de opbrengst. Sluit je wel aan bij een mining pool, zo vergroot je de kans dat je bij de winnende partij hoort die het volgende blok oplost.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.