Menu Start

Bitcoin whitepaper viert 13e verjaardag

zelf bitcoin kopen en met iDeal betalen kan bij bitvavo

Het bitcoin white paper, waar het allemaal mee begon, viert vandaag dertiende verjaardag. Precies dertien jaar geleden presenteerde Satoshi Nakamoto de bitcoin whitepaper aan de wereld.

Wat is een whitepaper

Een whitepaper is een soort blueprint, een uitleg van een cryptomunt zoals bitcoin. Hierin leggen de bedenkers achter de cryptomunt uit hoe de munt werkt, wat ze willen bereiken en waarom de munt is bedacht. De eerste indruk is het tegenwoordig, dus nieuwkomers doen hun stinkende best op hun whitepaper.

Blutz

Whitepaper bitcoin

Dertien jaar geleden was het dus Nakamoto die met het whitepaper van bitcoin kwam. En toen had nog werkelijk niemand kunnen voorzien hoe dit papier de wereld zou doen gaan veranderen. Voorgoed veranderen, zoals we nu om ons heen kunnen zien. Bitcoin is niet meer weg te denken uit de wereld en dat had ook Nakamoto niet kunnen vermoeden destijds.

zelf bitcoin kopen en met iDeal betalen kan bij bitvavo

Wereldwijd

Fondsen investeren in de bitcoin, beleggers zien mogelijkheden, je kunt er in webwinkels mee betalen en zelfs hele auto’s mee afrekenen. Complete overheden zoals El Salvador omarmen de bitcoin en alle beurzen kunnen er inmiddels ook niet meer omheen.

Idee achter bitcoin

Het idee achter de werking van bitcoin is te lezen in een document van Satoshi Nakamoto. Een bitcoinbedrag kan naar een ander persoon worden verzonden via het internet. Bij de beveiliging van een bitcoinbedrag gaat het er (zoals ook bij veel andere data) enerzijds om dat de code ervan niet in verkeerde handen komt (een crimineel die het snel kan gebruiken, zodat de eigenaar dat niet meer kan), en anderzijds dat de code niet verloren gaat bij technische storingen, brand, per ongeluk weggooien, e.d. (zodat niemand het bedrag meer kan gebruiken). Bij het eerste helpt offline bewaren (wat ook kan als een code op papier), bij het tweede het maken van back-ups.

De blockchain bevat een logboek van alle transacties (een paar duizend per blok) sinds blok 0, het genesisblok. De blockchain is openbaar en wordt verspreid over knooppunten van een peer-to-peer-netwerk (consensusnetwerk) waar in principe iedereen aan kan deelnemen, zodoende het logboek te controleren of bij te houden. Het netwerk maakt gebruik van cryptohashing om te voorzien in de nodige beveiliging, opdat bitcoins alleen kunnen worden uitgegeven door de persoon die er eigenaar van is, en nooit meer dan één keer uitgegeven kunnen worden door die eigenaar.

Gefeliciteerd, bitcoin en dat je maar een grote meid mag worden!

zelf bitcoin kopen en met iDeal betalen kan bij bitvavo

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.