Menu Start

Drugs is een verdienmodel voor de overheid

Als je uitzoomt en het Nederlandse anti drugsbeleid een beetje volgt en wat kritischer kijkt dan de gemiddelde burger dan schrik je. Dan schrik je natuurlijk absoluut niet van de voorraad AK-47’s onder de Nederlandse drugshandelaren, of het aantal ontdekte illegale wietkwekerijen. Nee, je schrikt van het aantal mensen dat volkomen legaal betrokken en gebaat is bij illegale drugs.

Vicieuze cirkel

Het is een serieuze vicieuze cirkel die zonder legalisatie niet doorbroken zal worden. Ook ontstaat er de indruk dat de overheid die cirkel eigenlijk helemaal niet wil doorbreken. Want als je harder gaat jagen dan worden criminelen niet alleen slimmer zodat je nog meer jagers nodig hebt, maar ze worden ook harder. Hoe meer mensen je inzet om de cocaïne tussen de ladingen in de containers in Rotterdam te ontdekken, des te meer wordt er gesmokkeld. De smokkelaars calculeren een percentage in dat ontdekt wordt. Hoe meer er ontdekt wordt, des te meer moet er gesmokkeld worden.

Vol goede moed

De overtuiging is er echt wel bij bestuurders en met de beste bedoelingen beginnen ze aan hun strijd tegen drugs en de daarmee gepaard gaande criminaliteit als een Don Quichot. Gaandeweg komen ze wel tot de conclusie die eigenlijk van tevoren al getrokken kan worden. Hun daden en maatregelen leiden niet tot minder gebruik, een betere kwaliteit of minder criminaliteit. Waar het wel toe leidt is meer banen die alsmaar meer kosten.

Cijfers

Justitie verstopt zich achter het feit dat de zinloze oorlog tegen drugs onderdeel is van het complete justitiële apparaat en dat daarom geen separate cijfers voorhanden zijn. Maar we horen de dienstdoende Ministers wel steeds aan de tafels van de talkshows en in de Tweede Kamer smeken om meer geld voor hun strijd. Criminelen worden harder en slimmer, dus moet justitie er met een gestrekt been in. Gemakshalve worden echter de groeicijfers van de aantallen die via de Rotterdamse haven ons land binnen komen niet genoemd, net zoals de alsmaar stijgende criminaliteitscijfers.

Averechts

Het lijkt er zelfs wel op dat één en ander averechts werkt. Hoe meer inzet van justitie, des te meer criminaliteit. En daar loopt het natuurlijk flink scheef. De mensheid gebruikt als sinds de Neanderthaler drugs en zal dat over 800 jaar nog steeds doen. Uiteindelijk sterft de bestrijding aan een infarct zoals de gezondheidszorg waarbij de overheid suikers, vetten, alcohol (ook drugs trouwens) en tabak toestaat, terwijl ze aan de andere kant meer zorgpersoneel inzetten om al die gesloopte lichamen te repareren. Maar je moet het natuurlijk wel even zien door uit te zoomen. Nu is de oorlog tegen drugs alleen een indirecte financiering van de betrokken strijders die er hun hypotheek van betalen. En jij draagt daar aan bij, ook als je helemaal niets gebruikt zelf.

Rubrieken:Columns

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.