Menu Start

Hoe bewaar je je seed words echt veilig

Wanneer je een hardware wallet in gebruik hebt, zoals een Ledger, dan heb je 24 vierletter woorden op moeten schrijven. Gaat je usb stick defect dan koop je een nieuwe en kan je deze herstellen zoals de oude was met behulp van deze 24 woorden. En als je een paar bitcoins bezit dan begrijp je het belang van deze woorden.

Op papier

Gedurende de installatie van je wallet moet je de ‘seed words’ met pen opschrijven op een meegeleverd stukje karton. Natuurlijk kan je dan vervolgens het papiertje in je kluis bewaren, maar dat is ook niet de veiligste plek altijd. En karton of papier heeft de eigenschap op te lossen als het in het water komt en zal tot niets gedegradeerd worden als er onverhoopt brand komt. Geen echt veilige opslag dus.

Nooit digitaal

Ons advies is om op geen enkele manier je seed words op te slaan als document, als foto of op een andere manier digitaal. Dat levert altijd het grote risico op dat iemand anders er kennis van neemt. Zorg ervoor dat je je seed words dus offline bewaart. Er gaan heel wat discussies op het internet over dit onderwerp waarbij de meest vreemde oplossingen voorbij komen.

Op metaal

Schrijf de recovery seed niet op papier, maar gebruik een waterdichte, roestvaste, vuurvaste en vrijwel onverwoestbare variant zoals Billfodl. Deze SteelWallet is een private key cold storage wallet om de recovery seed van je crypto hardware wallets veilig te back-uppen (compatibel met Ledger Nano S, Trezor, KeepKey…)

Steelwallet

Onverwoestbaar: deze cryptocurrency-portemonnee is gemaakt van roestvrij staal, waardoor het een brandwerende, waterdichte, schokbestendige en hackerproof portemonnee is. Compatibel met alle BIP39 HARD WALLETS: Het ondersteunt tot 24 seed words (slechts 4 eerste letters nodig). Eenvoudig in gebruik: geen externe personen, hamer, stempelkit of bankschroeven nodig om uw privé recovery seed te ondersteunen.

 

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.