Menu Start

Ibizavandaag ontwaakt uit een winterslaap

Ooit in vroeger tijden had begon ik de website ibizavandaag.nl. Bij gebrek aan nieuws in het Nederlands terwijl er toch een grote kolonie bekende en onbekende Nederlanders op die overgewaardeerde rotst komt en of woont. Die hadden overduidelijk behoefte aan informatie over het weer, een goed hotel, een vreemde kwal die aan was gespoeld of een vechtpartijtje in een club.

Zelf aanwezig

Het moge duidelijk zijn, verslaggevers dienen ter plaatse te zijn, reviewers dienen op locatie geweest te zijn en als je in Spanje iets onderneemt dan moet je de taal spreken. Nou voldeden wij ten tijde van de gloriedagen aan al deze voorwaarden en we wisten dan ook met gemak tienduizenden lezers aan ons te boeien. We schreven restaurant reviews, bezochten clubavonden en deden daar uitgebreid verslag van in woord en beeld, we schreven over bijzondere plekken op het eiland en we zaten bovenop het nieuws.

Hulp van de lokale media

Vanzelfsprekend kan je, zelfs op een klein eiland als Ibiza is, niet overal zijn waar het nieuws wordt gemaakt. We waren dan ook lid van persdiensten, hadden onze contacten bij lokale en nationale media en bij de politie en brandweer. We werden getipt door locals, lazen artikelen in de krant en vergaarden op allerlei manieren zo het nieuws dat we dagelijks brachten. We schreven buiten de reviews om zo’n 4 tot 10 actuele nieuwsberichten per dag.

Spaanse taal

Om je goed te kunnen verdiepen in de historie, het nieuws, de gebeurtenissen, de agenda’s en andere eiland gerelateerde zaken moet je gewoon Spaans spreken en kunnen lezen. Dat is een voor sommigen wat lastig en dat begrijp ik goed, maar als je de taal niet machtig bent, beperk je dan tot het eten van tapas bij El Zaguan en drink een flesje Moët bij de Nassau Beachclub, lekker tussen de andere Nederlanders.

Google Translate

Maar nee, de huidige schrijvers van de website, toch ooit een keertje mijn grote trots, hebben zich verlaagd tot het niet recenseren, ze zijn niet welkom in leuke restaurants, ze schrijven geen leuke artikelen met bijbehorende foto’s over een clubavond en nieuws vergaren dat laten ze over aan de lokale Spaanse kranten. Ze jatten ergens een foto, halen een Spaans artikel door Google Translate en publiceren het zonder nalezen direct op hun website.

Dramatische zinnen

De situatie is met spoed doorgegeven aan de kustafbakening om er bij haar op aan te dringen zo spoedig mogelijk de nodige maatregelen te nemen om een ​​einde te maken aan de risicosituatie in het gebied van het maritiem-openbare domein dat onder haar bevoegdheid valt, hetzij door consolidering van het gebied of door het uitvoeren van werkzaamheden voor het gecontroleerd losmaken van risicomaterialen.

Ibizavandaag met Google Translate

Winterslaap

En gedurende 100 wisselingen van de wacht in het team dat de website in haar schoot geworpen krijgt werd Covid-19 wel de langste pauze in het bestaan. De lezers konden aan het gas, want de content makers (eigenlijk de copy/paste club) waren niet alleen gewoon in Nederland (hoezo nieuws direct vanaf het eiland), maar ze hadden er ook compleet geen zin en/of belang bij om de website ook maar een heel klein beetje levend te houden. En als mosterd na de maaltijd gaan ze nu slap nieuws door Google slecht vertaald publiceren. Mijn advies: vergeet het, ga lekker aan het strand liggen in Playa den Bossa. Dit gaat nooit meer wat worden.

Clash

Wat ooit eens begon als een clash tussen de eigenaar van een clubje op Ibiza (staat het nog steeds te koop?) en mij, dat eindigde in de verkoop zodat zijn clubje niet meer negatief in het nieuws kwam. Beiden blij. Ik met de centjes, hij met het eigendom en dus de mogelijkheid negatieve berichtgeving te verwijderen. Maar beste Michael, had gewoon de hele site verwijderd, dan had ik dit artikel ook nooit meer geschreven. Je hebt de clubscene al te kakken gezet met een mislukte discotheek en nu heb je ook een ooit zo prachtige website over Ibiza gedegradeerd tot een niets zeggend copy/paste/google translate website die nergens meer toe doet.

Afbeelding: Pixabay, vrij van rechten.

Rubrieken:Columns

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.