Menu Start

Ik ben een fan van stiertjes plagen

In Spanje hebben ze nogal eens een feestje. Soms lijkt het wel of er iedere maand een feestdag te beleven is, meestal geloof gerelateerd. Maar ieder dorp kent ook zijn eigen dorpsfeesten. Fiestas patronales, fiesta major, fiesta del pueblo, geef het maar een naam. In sommige plaatsen lijkt het wel carnaval en alle winkels en zelfs banken gaan gewoon dicht. En er komen stieren.

Stieren in de straten

Stieren in de straten, stieren op het strand, stieren aan de haven, overal komen de stieren. Halve dorpen worden er voor afgesloten met boerenkarren, dikke stalen hekken en palen met planken ertussen. Complete dorpen lopen er op uit en als het loslaten van de eerste stier wordt aangekondigd met een vuurpijl die knalt hoog boven het dorp dan siddert de spanning door de straten.

Bang voor wat komen gaat

De stier, die ’s morgens nog gewoon wat hooi stond te kauwen op de boerderij is gedwongen in de veewagen te stappen waar hij vanuit het felle zonlicht in het donker wordt geplaatst. Na een lange tijd wachten wordt de stier met lotgenoten vervoerd naar het dorp waar hij afgezonderd van zijn matties in een metalen box wordt geplaatst zonder eten of drinken.
Nadat het vuurwerk zijn beurt heeft aangekondigd gaat de metalen kooi open en de stier denkt dat zijn ontsnapping een feit is, maar dan begint de ellende pas.

De helden achter de hekken, de stier is los

Angstig en verward

Direct na het openen van zijn gevangenis wordt het arme dier geconfronteerd met fluitende en joelende Spanjaarden. Overal waar hij maar kijkt ziet hij aartsvijanden. Vanzelfsprekend kiest hij met zijn enorme hoorns en spiermassa voor de aanval. Niet wetende dat zijn missie kansloos is.

De grootste bek

Het zijn voornamelijk de jonge mannen die zich als helden ontpoppen door de stier met drukke bewegingen of een Spaanse vlag naar zich toe te lokken. En alsof dat nog niet erg genoeg is, wanneer de stier even stopt om op adem te komen zijn het dezelfde figuren die gooien met steentjes of zand naar de stier of ze slaan hem met een meegebrachte stok.

Onsterfelijk of niet

Maar het hele gebeuren wordt pas echt leuk als de allergrootste held van het dorp voor de stier langs rent en de afstand verkeerd inschat. In de eerste helft van het 2022 stierenpestseizoen leverde dit namelijk het prachtige resultaat op van 8 doden en 296 gewonden waarvan 22 ernstig gewond. Je kunt je dus als dorpsheld sterfelijk maken, mits je de afstand maar kort genoeg houdt.

Tegenhouden lukt niet

Al zijn de arena’s waar de traditionele stierengevechten worden gehouden tegenwoordig nog maar voor een matige 10% gevuld, de dorpsfeesten kennen altijd nog een grote aanhang. Op social media gaan wel meer stemmen op om het pesten van deze volkomen onschuldige dieren te stoppen, tegenhouden lukt nog niet. En ik alleen krijg dat sowieso niet voor elkaar.
Dus rest er eigenlijk maar één ding en dat is fan worden. Van de stieren welteverstaan. Want hoe leuk is het om te zien dat als zo’n grafnekje van 65 kilo denkt sneller te zijn dan een stier en dan vervolgens op de hoorns als een lappenpop het halve dorp door wordt geslingerd? Ik kan het niet vaak genoeg zien.

We hebben beeld

Gelukkig staan veel Spanjaarden me bij door deze klappertjes vast te leggen voor het nageslacht. Het lijkt soms wel de reclame van een rolstoelfabrikant, eerlijk. Ik deel er een aantal met jullie:

26 jaar, houdoe
15 jaar, einde leven
Deze ging pas in het ziekenhuis

Blutz schrijft columns met een knipoog. Het is maar een mening.

Rubrieken:Columns

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.