Menu Start

Is de bitcoin te hacken?

Het beste instapmoment was in 2014, het op één na beste moment is nu: koop nu bitcoin

Ik zal meteen met de deur in huis vallen, het antwoord op de vraag of bitcoin te hacken is, is nee. Een volmondig nee zelfs. Ik zal je proberen uit te leggen waarom het hacken van de moeder der cryptocurrency onmogelijk is.

Alle computers samen

Voor buitenstaanders en digitbeten is de beveiliging van Bitcoin misschien wel erg lastig om te begrijpen. Hoe werkt dat proof-of-work mechanisme precies en waarom kan niemand Bitcoin hacken? Immers, alles wat met computers te maken heeft is in theorie toch te hacken? Het interessant aan de cryptografie die Bitcoin gebruikt is dat er geen fysieke macht te verzinnen is, zelfs in theorie dus, die voldoende rekenkracht bezit om de versleuteling te breken.

op de wereld is bij één partij niet voldoende rekenkracht om bitcoin te hacken

Blutz

Geen technologie

“Deze getallen hebben niets te maken met technologie; ze gaan over de maxima die de thermodynamica toestaat. Dat wijst erop dat een aanval met brute computerkracht op 256-bit sleutels onmogelijk is totdat computers van iets anders gebouwd zijn dan materie en iets anders dan ruimte innemen,” aldus computerwetenschapper Bruce Schneier.

Bitcoin kopen en over tien minuten in je wallet. Afrekenen met creditcard of iDeal

Optimale computers

Zelfs als we de optimale computer bouwen, die aandrijven met alle energie van de zon en vervolgens 100 miljoen jaar laten draaien, dan zou je nog maar 25 procent kans hebben om een gebruikte private key te vinden. Zo veilig is bitcoin.

Optimale computer

Het bitcoin protocol

Als we iets dieper inzoomen op de bitcoin en de techniek, dan zien we dat in het Bitcoinprotocol het veiligheidsaspect zeer ernstig wordt genomen. De blockchain werkt als een gedecentraliseerd systeem dat niet gecontroleerd wordt door een centrale overheid of één enkele partij, maar door alle gebruikers van het netwerk of het systeem. Dit maakt het net zo moeilijk om bitcoin als community te hacken. Alle partijen zouden dan met hun medeweten moeten meewerken aan een hack, maar de partijen kennen elkaar niet en kunnen op zich ook weer gecontroleerd worden.

Bitcoin hack

Omdat de gebruikers het netwerk constant controleren, is de kans dat een hack lukt zeer klein. Daar tegenover staat het feit dat investeren in bitcoin op zich daarom niet altijd veilig is. Er bestaan wel degelijk risico’s tijdens het handelen in Bitcoin. Bij de BTC komt heel wat nieuwe technologie kijken. Die wordt op zich steeds verbeterd. Aan de andere kant vinden we steeds meer kwaadwillende mensen die allerlei trucs zullen proberen om bitcoin wallets te hacken. Maar deze wallets zijn altijd gehackt als ze bij een handelsplatform staan.

Bitcoin kopen en over tien minuten in je wallet. Afrekenen met creditcard of iDeal

51% aanval

Bitcoin hacken is dus extreem moeilijk, maar het is niet 100% onmogelijk. De enige manier waarop het bitcoin netwerk gehackt kan worden is via de zogenoemde 51% aanval. Dat betekent dat een hacker de controle moet krijgen over meer dan 50% van de hash rate of hashing power van het netwerk om succesvol het hele systeem te kunnen hacken. Iedereen die echter de gigantische mining farms kent die weet dat dat een investering van honderden miljoenen dollars zou vereisen en de elektriciteit zou moeten komen van een eigen kerncentrale.

51% aanval

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.