Menu Start

Is een bitcoin transactie te traceren?

Zelf beginnen met bitcoin en over tien minuten al bitcoins in je wallet: Bitvavo

Het volledige bitcoin netwerk is transparant. De blockchain kent geen geheimen en je kunt er de complete transactiegeschiedenis op terugzien. Toch zijn er wel wat manieren om je provacy wat meer te waarborgen.

Nieuwe adressen en VPN

De traceerbaarheid van de bitcoin kan desgewenst tot bijna nul worden teruggebracht door gebruik te maken van zaken zoals een VPN, Bitcoin-mixers en, meteen de makkelijkste, een nieuw wallet adres voor elke transactie.

Een Virtueel Particulier Netwerk, (VPN) is een manier om een local area network (LAN) over een bestaande verbinding, een wide area network (WAN), zoals het internet, uit te bouwen met behoud van vertrouwelijkheid.

Blutz

Wat is een Bitcoin transactie?

Een succesvolle Bitcoin transactie is de door meerdere partijen bevestigde overdracht van Bitcoin van verzender naar ontvanger. Het wordt genoteerd op een openbaar register genaamd Blockchain (een soort van grootboek). Bitcoin-transacties worden opgeslagen in de vorm van blokken. Een digitale wallet wordt gebruikt voor Bitcoin transacties. Ze kunnen worden gebruikt om betalingen te verzenden en te ontvangen in ruil voor goederen of diensten.

Zelf beginnen met bitcoin en over tien minuten al bitcoins in je wallet: Bitvavo

Blockchain

Je kunt bitcoin transacties niet vergelijken met ouderwetse overboekingen van valuta. Een transactie van bitcoin is een transactie van digitale valuta als getallen. Alle bitcoin transacties worden opgeslagen op Blockchain. Dit systeem bevat informatie over alle bitcoin transacties sinds het ontstaan ervan. Bovendien bevat de bitcoin wallet alleen een lijst met bevestigde transacties, bitcoins zelf worden er niet in opgeslagen. Het is alleen het getal van de transactie dat vertelt hoeveel bitcoin je bezit dus.

Traceren

Er zijn veel verschillende websites en applicaties die gebruikt kunnen worden om Bitcoin transacties te volgen. Blockcypher is daar een voorbeeld van. Als je een bitcoin transactie doet dan kan je die op deze website zelf volgen.

Het enige vereiste zijn de Bitcoin wallet adressen van de verzender en de ontvanger en/of het aantal Bitcoins dat is overgemaakt. Je kunt ook eerder gebruikte adressen bekijken, probeer het maar eens op die website.

Anoniem of niet?

Bitcoin is gedecentraliseerd en de gebruikers van bitcoins zijn ook pseudoniem. Dit betekent dat alleen hun wallet-adressen worden onthuld tijdens transacties. Soms moet je echter je identiteit bekendmaken om goederen of diensten te kunnen kopen. In dat geval kan het bitcoin wallet adres dat aan jou is gekoppeld, worden gebruikt om je wallet-saldo en de volledige transactiegeschiedenis te vinden.

Hoe bescherm ik mijn identiteit?

Maskeer je IP adres

Bitcoin is een peer-to-peer netwerk. Dat betekent dat het mogelijk is om je transacties te monitoren en je IP adres te loggen. Een manier om dit te voorkomen is echter het gebruik van een VPN of Tor-browser. Het helpt je bij het maskeren van je IP-adres.

Zelf beginnen met bitcoin en over tien minuten al bitcoins in je wallet: Bitvavo

Gebruik een tumbler

Bitcoin tumblers zijn een door in het oog van de opsporingsdiensten, maar wel een authentieke oplossing om de privacy van je bitcoin transacties te vergroten. Deze mixers gebruiken onafhankelijke bitcoinadressen om bitcoins te verzenden en te ontvangen. Het is niet onmogelijk om de transacties nu te volgen, maar zo arbeidsintensief dat het echt wel om hele grote transacties moet gaan.

Steeds een nieuw adres

Steeds als iemand een bitcoin transactie doet via een wallet, dan wordt die transactie permanent opgenomen in de blockchain. Als iemand je wallet adres kent dan kan deze persoon je complete transactie geschiedenis volgen en ook het saldo van die wallet bekijken. Daarom werd door de bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, aanbevolen om voor elke betaling een nieuw wallet-adres te gebruiken. Als je namelijk meerdere wallets gebruikt, kan niemand al je transacties volgen als ze niet alle adressen van je kennen.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.