Menu Start

Nieuwe regels voor crypto’s in de maak

nu bitcoin of een altcoin kopen en met iDeal betalen kan bij Bitvavo

Het is weer zover. De koersen van de cryptocurrencies stijgen tot ongekende hoogte en meteen worden banken, overheden en toezichthouders bloednerveus. Een terugkerend ritueel. Opnieuw liggen dus de cryptomunten onder vuur. Deze keer zijn het de Amerikaanse toezichthouders die zich ‘grote zorgen’ maken over zogeheten stablecoins. Dat zijn cryptomunten die zijn gekoppeld aan traditioneel geld, zoals de dollar.

Een speciaal soort

Stablecoins zijn een speciaal soort cryptomunten, die een centrale rol spelen in de crypto handel. Als je coins wisselt voor een andere coin, dan loopt die transactie in veel gevallen via de stablecoins. En juist dat soort transacties maakt de stablecoins belangrijkrijk in de markt.

Stablecoins zijn cryptomunten die zijn gekoppeld aan traditioneel geld, zoals de dollar.

Blutz

Stablecoins zijn ook standvastiger dan de reguliere cryptomunten zoals de bitcoin, juist omdat ze gekoppeld zijn aan ouderwets geld zoals dollars of euros. Maar Amerikaanse toezichthouders zijn bang dat de controle op deze munten niet voldoende is. Cryptomunten zijn bij uitstek aantrekkelijk voor witwaspraktijken, omdat er nauwelijks regels zijn. Maar belangrijker nog: stablecoins kunnen ook zorgen voor financiële instabiliteit. Ze spreken dan natuurlijk wel vanuit hun eigen positie en dat is in het voordeel van de banken.

nu bitcoin of een altcoin kopen en met iDeal betalen kan bij Bitvavo

De toezichthouders vinden dat het tijd wordt voor dezelfde strenge regels voor stablecoins als Tether, USD Coin en Binance USD, zo schrijven ze in een rapport.

Risico voor beleggers

Tether en andere stablecoins houden in principe voor elke stablecoin die ze uitgeven 1 dollar aan. Daardoor zou bijvoorbeeld Tether altijd precies 1 dollar waard moeten zijn. En consumenten kunnen dan in principe altijd voor hun Tether weer 1 dollar terugvragen. Vandaar de naam stablecoin. Maar de dollars die het bedrijf achter bijvoorbeeld de Tether ontvangt als het Tethers uitgeeft, worden vaak belegd. En het is vaak niet duidelijk waarin stablecoins hun geld steken. De dekkingsgraadbleek van Tether maar 74 procent te zijn.

nu bitcoin of een altcoin kopen en met iDeal betalen kan bij Bitvavo

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.