Menu Start

Oranje tokkie Jumbo Max fans misdragen zich

Ooit was er een tijd dat autosport was voorbehouden aan welgestelde mensen. Racefans waren familie, of ook welgestelde mensen, maar tenminste fatsoenlijke mensen die wisten hoe je je moest gedragen. Maar met de komst van getatoeëerde mannekes als Louis en schoffies zoals Max Verstappen veranderde er veel.

  • Thuis Grand Prix

Red Bull is een Oostenrijks bedrijf en de renstal is gevestigd in Engeland. Max is geboren in België en in zijn paspoort een Nederlander. Dat maakt een door de fans bedachte rariteit, thuis grand prix. In theorie kan je dus spreken over meervoudige thuiswedstrijden voor de Limburger:

  • Zandvoort (Nederlander)
  • Spa Francorchamps (geboren Belg)
  • Red Bull Ring (frisdrank komt daarvandaan)
  • Silverstone (Raceteam is daar gevestigd)

Imbeciele Nederlanders

Nederlanders zijn niet helemaal goed. Dat blijkt wel als je kijkt naar de volslagen hysterische Jumbo families op de tribunes in Oostenrijk. Verkleed in het oranje, met schmink op het gezicht, vlaggen, klompen, de godganse dag de Snollebollekes op en tot overmaat van ramp ook nog eens zoveel rookbommen dat ze zelf de start compleet missen.

Misdragingen

Het is in de autosport kringen een ongeschreven regel dat je respect hebt voor andere rijders en teams. Nou, die ongeschreven regel is verdampt in de zomerzon want de Jumbo tokkies joelen het hardst als Hamilton crasht en als Max eraf vliegt dan volgt er en applaus van de Engelse fans. Te triest voor woorden allemaal.

Grensoverschrijdend gedrag

Een paar berichten op de social media brachten een sneeuwbal op gang van klachten over het wangedrag van sommige oranje Jumbo tokkies in Spielberg. Op het Oostenrijkse circuit waren zondag zo’n 60.000 Nederlanders, die het circuit een oranje tint gaven. De meeste daarvan gedroegen zich voorbeeldig, maar een minderheid waande zich op vakantie in Salou of Chersonissos. Getuigen vertellen hoe een jonge ijsverkoopster constant werd lastiggevallen door dronken mannen. Hoe vrouwen werden nageroepen met gezangen als “daar moet een piemel in”. Een meisje zegt dat haar rokje omhoog getrokken werd en dat ze vervolgens betast werd. Een zwarte kreeg het N-woord naar haar hoofd geslingerd. “Fans van Lewis Hamilton verdienen geen respect”, kreeg iemand te horen.

Beelden die de wereld over gaan

Max neemt afstand

Max Verstappen neemt vanzelfsprekend afstand van dit gedrag op social media. Maar het kind is gebaard. Bereid je er maar op voor dat het oranje Jumbo tokkie legioen van zich zal laten horen op de volgende twee ’thuis grand prix’ van de Nederlandse Belg want Spa Francorchamps en Zandvoort staan nog op de kalender. En na twee jaar niet naar Salou op vakantie en niet naar de kroeg, zit er voldoende poen bij die mafklappers om deze twee wedstrijden te bezoeken.
Het wachten is op de eerste vechtpartij tussen Hamilton- en Verstappen fans.

FIA neemt afstand

F1 heeft een verklaring afgegeven naar aanleiding van berichten dat fans tijdens de Oostenrijkse Grand Prix “onaanvaardbare” opmerkingen zouden maken. Dit is een gevolg op het feit dat sommige fans tijdens het weekend op sociale media hebben gepost over het ervaren van intimidatie tijdens het evenement.

De Formule 1 heeft laten weten dat ze de kwestie “zeer serieus” nemen en zeggen dat ze in gesprek zullen gaan met degenen die de incidenten hebben gemeld.

“We zijn op de hoogte gebracht van berichten dat sommige fans volledig onaanvaardbare opmerkingen hebben gemaakt door anderen tijdens de Grand Prix van Oostenrijk”, staat in de verklaring.

“We nemen deze zaken zeer serieus, hebben ze ter sprake gebracht bij de promotor en de evenementenbeveiliging en zullen in gesprek gaan met degenen die de incidenten hebben gemeld.

“Dit soort gedrag is onaanvaardbaar en wordt niet getolereerd.”

Hamilton “walgde” door meldingen van beledigend gedrag

Lewis Hamilton heeft sindsdien gereageerd op de rapporten en zijn “walging” over het misbruik geuit in een bericht op sociale media.

“Het is walgelijk en teleurgesteld om te horen dat sommige fans dit weekend worden geconfronteerd met racistisch, homofoob en over het algemeen beledigend gedrag op het circuit”, schreef de Mercedes -coureur op Instagram Stories.

“Het bijwonen van de Grand Prix van Oostenrijk of een GP mag nooit een bron van angst en pijn zijn voor fans en er moet iets worden gedaan om ervoor te zorgen dat races voor iedereen veilige ruimtes zijn.

“Als je dit ziet gebeuren, meld het dan bij de circuitbeveiliging en bij de F1, we kunnen niet achterover leunen en toestaan ​​dat dit doorgaat.”

Rookbommen

Ik hoop oprecht dat zowel de FIA als de circuits stappen ondernemen om de rookbommen op de tribunes te gaan verbieden. De FIA kan dat mooi doen in verband met de veiligheid. Als het in dit tempo doorgaat dan neemt straks iedere oranje tokkie zo’n rookbom mee naar het circuit en levert het een serieus gevaar op voor de coureurs op de baan.

Bonusmateriaal

Oranje tokkies slopen hokje in Oostenrijk https://www.dumpert.nl/item/100035650_b76b82bc

Oranje tokkie klimt over hek https://www.dumpert.nl/item/100035602_158a9ee6

Geen tokkie zonder vuurwerk https://www.dumpert.nl/item/100035644_f9e73057

Tokkie lol op de tokkie camping https://www.dumpert.nl/?selectedId=100035641_e5e38092

Rubrieken:Columns

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.