Menu Start

Plagiaat is aan de orde van de dag

Met berichten op het vermeende plagiaat van de Ibiza koningin van de eierkoek, Sonja Bakker, lijkt het alsof de ergerlijke en tenenkrommend lelijke doos met haar kut accent de enige is die haar zakken vilt over de rug van de energie van een ander. Maar laat je geen zand in de ogen strooien meiden. Plagiaat is overal.

Wat is plagiaat?

Plagiaat is het overnemen van gegevens uit andermans werk zonder correcte bronvermelding en het op die manier presenteren als je eigen werk. Het is intellectuele diefstal en wordt gezien als fraude. Plagiaat overtreedt de basisprincipes van de ALLEA code ; de Europese gedragscode voor wetenschappelijke integriteit. (bron).

Plagiaat of letterdieverij is “het overnemen van stukken, gedachten, redeneringen van anderen en deze laten doorgaan voor eigen werk”. Degene die plagiaat pleegt, is plagiator of plagiaris. Degene van wie het werk overgenomen is, wordt aangeduid als geplagieerde.

De schijn dat men het oogmerk heeft werk van een ander voor eigen werk door te laten gaan, neemt men weg door de bron te vermelden en door exact aan te geven wat er uit de bron is overgenomen. Vaak gaat plagiaat samen met het schenden van het auteursrecht (piraterij), maar dat is niet altijd het geval. (bron)

Wie pleegt plagiaat

In feit plegen ontelbaar veel websites plagiaat. Ze nemen elkaars nieuws over zonder toestemming, geven er een eigen draai aan en wisselen wat alinea’s en zinnen om en doen het voorkomen alsof het hun eigen berichtgeving is. Makkelijker dan zelf verslaggevers op pad sturen, helemaal als verslaggeving betreft uit oorlogslanden.

Recepten

Kijk, een ei koken daar kan je best een verhaaltje over schrijven maar over de procedure van het koken van een ei is er weinig variatie mogelijk. Dus daar zal je weinig plagiaat vinden. Waar je dat wel kunt vinden is op de talloze food blogs. Daar is het herschrijven van recepten zo ernstig aan de orde van de dag dat ik er aan twijfel of er meer dan één persoon is die het recept ooit als origineel heeft opgeschreven.

Wanneer is plagiaat vervelend?

Plagiaat zal mij een rotzorg zijn, je kunt je overal wel druk om maken. Je jat maar een eind weg van me en bespaar je de moeite om de alinea’s en woorden en zinnen om te draaien qua volgorde. Jatten maar.
Het plegen van plagiaat wordt pas echt vervelend als grote clubs zoals de NOS of RTL je werk gaan jatten. Die clubs hebben namelijk 2 miljard keer meer bezoekers dan ik met mijn droevige plattelandswebsite waardoor ze hun fortuin vergaren dankzij mijn intensieve tikwerk.

Aanpakken

Het aanpakken van plagiaat is, zeker als de teksten niet 1:1 gekopieerd zijn, lastig om aan te tonen voor de rechter en de rechtsgang kent ook een zeer lange weg. De consument is je artikel al vergeten, uiteindelijk verwijdert de jattende partij het al dan niet op last van de rechter en jij krijgt 250 euro gestort. Boeie.

Schrijven

Denk je nou, die Blutz die tikt toch wel lekker weg eigenlijk en die stijl die past me ook wel: dan heb ik goed nieuws want incidenteel raak ik ook de letters op mijn toetsenbord aan voor anderen. Ik heb wel speciale voorwaarden, dus jij solliciteert naar tekst, ik solliciteer niet naar werk. Dat we dat even recht hebben voor je me met mailtjes gaat stalken. En plagiaat plegen doe ik niet want ik heb een goed stel prima functionerende hersens.

Rubrieken:Columns

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.