Menu Start

Plakje ham op je brood maakt jou een varken

De Nederlandse varkensboeren laten hun dieren steeds vaker in het buitenland slachten. In de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal varkenstransporten naar Spaanse slachthuizen verdubbeld en naar de Poolse abattoirs maar liefst vertienvoudigd. Dat verzin ik niet zelf, maar dat publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Langdurige transporten

“Deze ontwikkeling staat haaks op de ambities van het kabinet om langeafstandstransporten met levende dieren te beperken”, stelt Varkens in Nood. De organisatie vraagt minister Staghouwer in een brandbrief wat hij gaat doen tegen de toename van het aantal varkenstransporten naar het buitenland. Helaas weten we dat het doorvoeren van maatregelen lang duurt en als het dan al gebeurt dan moet er ook nog controle worden opgezet en eventueel vervolging of tenminste sancties voor de overtreders.

Varkens in nood

“Dagenlange transporten veroorzaken immens dierenleed, en dat alleen maar om de varkens in een ander land goedkoper te laten slachten”, stelt dierenarts en directeur van Varkens in Nood Frederieke Schouten. De dieren worden stijf van de stress honderden kilometers getransporteerd in alle weersomstandigheden.

Hittegolf of niet, transporten gaan door

Extreme hittegolf of niet, varkens worden nog steeds volop op elkaar gepropt in vrachtwagens vervoerd. Dat is te zien op videobeelden in handen van Zembla. Volgens een dierenarts die getuige was van het leed, liep de ademhalingsfrequentie van de varkens op van 128 tot wel 180 keer per minuut: onder gezonde omstandigheden is dit slechts zo’n 30 keer. De arme dieren staan stijf van de stress. Die stress moet in de vorm van aangemaakte adrenaline te proeven zijn aan het vlees, dat kan niet anders.

Zembla

De dieren waarvan opnames zijn gemaakt, zaten in drie vrachtwagens van Voss veevervoer uit Ven-Zulderheide. Volgens de eigenaar van het veevervoerbedrijf, die anoniem wil blijven, hebben de chauffeurs meer dan 2,5 uur buiten het terrein van slachterij Vion moeten wachten voordat de dieren konden worden gelost.

Zembla

Ratten van Vion

De ratten van Vion, anders kan ik ze niet noemen, pakken geen enkele verantwoordelijkheid en wuiven deze zelfs weg door te zeggen dat het hun chauffeurs niet zijn. De chauffeurs op hun beurt staan op hun beurt soms urenlang in de brandende zon te wachten op hun beurt en liggen dan zelf in hun cabine bij de airconditioning te pitten. Wat een droeftoeter ben je dan zeg.

Geen anti vlees

Ik ben zelf absoluut niet anti vlees, maar er huist wel een stukje beschaving in mijn hersenen. Denk eens na voor je vlees eet en dan met name varkensvlees. Je plakje ham, je varkenshaasje, je bacon, je knakworstje, je capsules, je goedkope hamburger, je ontbijtspek, allemaal zaken waar varkensvlees in zit en geloof me, de eter wordt echt niet gezonder van vlees dat voor de slacht al is volgepompt met vaccins, antibiotica en stresshormonen.

Rubrieken:Columns

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.