Menu Start

Positieve rente op je cryptocurrency

Koop een miljoen Satoshi en noem jezelf Satoshi miljonair. Reken af met iDeal. Bitvavo is je partner!

Nu je bij de bank met een beetje kapitaal moet gaan betalen om er je geld te laten staan, is het betalen van rente op je cryptocurrency helemaal hot aan het worden. Staking en Proof-of-Stake zijn twee begrippen die je veel tegenkomt in de wereld van cryptomunten. Dagelijks komen er nieuwe projecten uit waarbij je jouw crypto-coins kan gaan staken. Zo kun je bijvoorbeeld meehelpen om een blockchain- of cryptoplatform draaiende te houden. Je verdient ook nog eens gratis cryptovaluta. Een korte maar duidelijke uitleg.

Wat is crypto staking?

Wat is staking in crypto precies? Staking is niets anders de aankoop van crypto munten en deze gedurende een bepaalde periode in een cryptocurrency-wallet vast te zetten. Dit is vergelijkbaar met een vaste storting in de wereld van oud geld met een vaste rente aan het einde van de overeengekomen tijd in het contract. Zeker voorHODL’ers.

Koop een miljoen Satoshi en noem jezelf Satoshi miljonair. Reken af met iDeal. Bitvavo is je partner!

POS

En dan is er Proof-of-Stake, ook wel afgekort als PoS. Het is een overeenkomstalgoritme voor sommige cryptocurrencies, die nieuwe blokken creëren die aan de blockchain worden toegevoegd. Deze blokken worden in feite door middel van staking gemaakt door iemand die al wat crypto heeft vast staan. Het helpt om een nieuw block of iets anders op het platform te valideren.

Valideren

Je kan zelf helpen met het valideren van blocks in de blockchain. Dit doe je door cryptomunten in te zetten. Hoe meer munten je inzet, des te groter is de zeggenschap tot het valideren van transacties. En langer laten staan betekent ook een hogere beloning. Het lijkt veel op de vroegere rente bij banken in dat opzicht.

Hoe werkt staking?

Elk van de miners, die bijdragen aan het onderhouden van het netwerk in een Proof-of-Stake blockchain, moet het eigendom van een aantal cryptovaluta in bezit hebben of verifiëren. Het bedrage dat met staking meedoet toont aan dat de eigenaren van de nodes investeerders in het netwerk zijn. Het stelt hen ook in staat om deel te nemen aan de creatie van het nieuwe blok (de uiteindelijke validatie). Uiteindelijk ontvangen ze alle opgebouwde beloningen, inclusief nieuw gecreëerde cryptocurrency. En hoe meer gevalideerd, des te groter de beloningen dus.

Koop een miljoen Satoshi en noem jezelf Satoshi miljonair. Reken af met iDeal. Bitvavo is je partner!

Samen staken

Staking pools komen in beeld wanneer sommige Proof-of-Stake netwerken grote hoeveelheden staking coins nodig hebben om in aanmerking te komen voor het valideren van nieuwe blokken. Wat gebeurt is dat deelnemers in het netwerk hun cryptocurrency bij elkaar plaatsen. Vervolgens verdelen ze de beloningen over elk lid van de staking pool. Op die manier kunnen grote transacties gevalideerd worden.

Wat levert staken met op?

De beloningspercentages voor staking hangen van meerdere factoren af. Je kan, voordat je begint met staken, uitrekenen hoeveel valuta je er voor terugkrijgt. Er zijn voor vrijwel alle staking-munten rekenmachines te vinden waarmee je het uit kan rekenen. Elke cryptomunt heeft echter eigen regels en tarieven. De werkwijze blijft wel nagenoeg hetzelfde. Als je kijkt op deze pagina van Bitvavo dan zie je precies de percentages.

Koop een miljoen Satoshi en noem jezelf Satoshi miljonair. Reken af met iDeal. Bitvavo is je partner!

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.