Menu Start

Rente op je cryptogeld nu ook in Nederland

Steeds meer scherpen de banken het bedrag aan waarover je rente moet betalen als je het bij hun laat staan in plaats van dat ze rente betalen over je kapitaal. Steeds meer cryptobeurzen bieden ook mogelijkheden om te ‘sparen’ tegen vaste of variabele rentes.

Sparen in crypto

En het is inmiddels zeer eenvoudig om met je gespaarde Cryptos een extra zakcentje te verdienen zonder daar nog een keer extra te hoeven investeren, want clubs zoals Bitvavo betalen rente als je je cryptos bij hun parkeert.

Negatieve rente

De spaarders in Nederland en België hebben te maken met spaartegoeden waarover geen rente betaald wordt. En voor vermogens boven de 100.000 euro rekenen de banken zelfs negatieve rente. En geld mag niet stil staan door de inflatie, dus zijn spaarders op zoek naar alternatieven waaruit nog wel een rendement te halen valt. Denk daarbij aan investeren in vastgoed, of in het beleggen in cryptos waarover nog wel een leuke positieve rente wordt uitgekeerd.

Op de Nederlandse vergelijkingssite cryptorentes.com worden rentes op cryptorekeningen nadrukkelijk als alternatief gepresenteerd voor sparen.

Rente is de prijs van de crypto

Belangrijk is echter om te beseffen dat rente niets anders is dan de prijs van de crypto en dat een hogere rente altijd betekent dat er ook meer risico is voor degene die geld uitleent. Er zijn dan ook grote verschillen tussen sparen bij de bank en sparen op een cryptorekening.

Risico voor de belegger

Bij de banken in Nederland en België sparen de meeste spaarders gewoon in euro’s. Dat spaargeld wordt gebruikt door de banken om geld te verdienen aan leningen aan bedrijven, hypotheken of andere kredieten. Als de bank dat goed doet dan zou je daarvoor mee moeten delen in de winst in de vorm van rente.
Er is weinig risico want je tegoeden zijn tot 100.000 euro altijd gewaarborgd. Alleen is er momenteel een kentering gaande. De banken zijn log en werken niet efficiënt waardoor ze met uitlenen niet voldoende meer verdienen om jou rente te betalen.

Rente op een stablecoin

Een andere mogelijkheid bij cryptorekeningen is dat je geld stopt in een zogenoemde ‘stablecoin’, een cryptomunt die gekoppeld is aan bijvoorbeeld de dollar. Als je kiest voor een dollarcoin, loop je opnieuw valutarisico (schommeling van de dollar tegenover de euro). Daarbovenop komt dan het risico dat de uitgever van zo’n dollarcoin niet in staat is de koppeling van de cryptomunt aan de dollar een-op-een in stand te houden. Dit vormt een extra risico voor de waarde.

 

Gevaar

Er is een gevaar als je (grote) bedragen parkeert bij instanties die niet onder het garantiestelsel vallen. Als ze failliet gaan, gehackt worden of als er andere problemen zijn dan is er geen vangnet. Neem je dat risico voor lief, dan is een gemakkelijkere manier om geld te verdienen vrijwel niet te vinden.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.