Tekort aan vakmensen in Spanje

Heel vreemd, zo lijkt het. In Spanje is er een chronisch tekort aan vakmensen. En dan spreek ik voornamelijk over vaklieden met een ambacht in de bouw.

Crisis

Spanje gaat door een ongekende crisis. Lockdowns, horeca gesloten, avondklok en een verbod om van de ene naar de andere regio te reizen. Kortom, de boel ligt vrijwel stil. Tel daarbij op dat er vrijwel geen toeristen naar het land komen en je hebt een flinke crisis.

Vrijwel de hele economie in Spanje ligt op zijn gat.

Michèl

Gras

Toch zit er een addertje onder het gras. Wat is er aan de hand? Door de lockdown van maart 2020 zijn veel Spanjaarden in de grote steden geschrokken van de zeer beperkte leefruimte die er over bleef. En dat ook nog eens zonder natuur, althans, op een enkel stadsparkje na.
Reden genoeg om van hun spaargeld iets te kopen op het platteland. Of sommigen gingen nog een stap verder en verruilden hun appartement in Madrid voor een huis op het platteland.

Verbouwen

En als je iets anders koopt en in tegenstelling tot veel mensen niet in de horeca werkt en dus gewoon je baan nog hebt, wat doe je dan. Je geld uitgeven aan vakanties gaat niet, dus koop je auto’s, keukens en laat je je net gekocht huis verbouwen. En precies daar knelt momenteel de schoen.

Aannemers

De aannemers in Spanje liepen al niet over van het personeel voordat er een crisis gaande was en nu is het helemaal dramatisch. En als er dan wat personeel te krijgen is dan kunnen ze meteen maximaal worden ingezet. Er zijn aannemers in de regio Valencia die klussen al aannemen waarbij ze beginnen in december van dit jaar. In die sector is het geen klagen dus. Het wachten is op het moment dat de rijke aannemers de gestrande horecazaken massaal gaan overnemen. Dan redden ze het wel in Spanje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *