Menu Start

Veel Nederlanders hebben cryptocurrency, maar hoeveel mensen?

zelf bitcoin kopen en met iDeal betalen kan bij bitvavo

Als je vijf jaar geleden op een verjaardag vertelde dat je cryptocurrency bezat, dan werd je gezien als de nerd van het gezelschap en de meeste mensen in de kamer wimpelden het af met ‘mij te ingewikkeld’, of ‘dat is een grote zeepbel’. Maar tijden veranderen. Nu lijkt iedereen bovenop de digitale munten te springen. FOMO.

Een stuk makkelijker

Tijden zoals lockdowns tijdens de Covid-19 pandemie hebben flink bijgedragen aan het aantal mensen dat in cryptocurrencies is gaan beleggen of speculeren. En economisch gaat het voor de wind, de crypto’s lijken alleen maar te kunnen stijgen en het aanschaffen van de digitale munten kan gewoon met iDeal.

De geregistreerde crypto ondernemingen staan niet onder prudentieel toezicht van DNB. Evenmin onder gedragstoezicht van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten. DNB houdt dus géén toezicht op financiële bedrijfsrisico’s. De centrale bank biedt ook géén specifieke financiële consumentenbescherming.

Blutz

Geregistreerd bij DNB

Nederland telt 26 bij De Nederlandsche Bank (DNB) geregistreerde aanbieders van cryptodiensten, waarmee overigens niet gezegd is dat de toezichthouder zicht heeft op wat zich bij die instellingen afspeelt. Bovendien kan iedereen bij buitenlandse dienstverleners terecht (denk aan Binance e.d.), wat het beeld nog meer vertroebelt.

De registratie van de twintig partijen bij DNB is maar een zeer beperkt ‘stempeltje van goedkeuring’. Dat geeft alleen zekerheid dat deze aanbieders van cryptomunten niet betrokken zijn bij criminele transacties. Maar veel meer houdt het toezicht niet in.

Hoeveel is onbekend

De is voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) absoluut onmogelijk te bezien hoeveel consumenten geld hebben gestoken in cryptocurrency of ico’s. En inherent aan dat gebrek is ook de inschatting om wat voor bedrag het gaat. De AFM houdt wel toezicht op beleggingsinstellingen, die op hun beurt steeds meer lijken te beleggen in de bitcoin en consorten.

Tot wel honderdduizend euro

“Uit een onderzoek eerder dit jaar kwam naar voren dat zo’n 700.000 Nederlanders bitcoin hebben. Wij hebben bijna 200.000 Nederlandse klanten”, zegt Christiaan Jimmink van het platform eerder tegen nu.nl. “Hoeveel geld mensen erin steken, loopt echt sterk uiteen. Van tientjes tot tonnen. Per dag verhandelen we voor tientallen miljoen euro’s.”

Buiten beeld

Zelfs als de Nederlandse platforms de aantallen zouden produceren dan blijven de Nederlanders die in andere landen operatief zijn op grote en kleine trading platforms nog steeds buiten beeld. En ook het bedrag dat ze inleggen blijft buiten beeld, zeker als na de inleg coins onderling worden verhandeld op de platforms.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.