Menu Start

Waarom 2FA echt heel belangrijk is

De afkorting 2FA staat voor ’twee-factor-authenticatie’. Dit is een beveiligingssysteem dat de gebruiker niet slechts om een gebruikersnaam en wachtwoord vraagt, maar om nog een extra gegeven. Ongetwijfeld ben je het al eens tegengekomen als advies, of mogelijk gebruik je het al.

Verplicht

Sommige websites verplichten je om gebruik te maken van deze dubbele beveiliging. En die lijkt wellicht wat omslachtig en soms zelfs ook lastig, maar de beveiligingsgraad is hoog. En een goede beveiliging voorkomt veel ellende zoals diefstal van je cryptomunten.

De factoren bestaan meestal uit:

  • iets dat de gebruiker weet, zoals een wachtwoord bij een gebruikersnaam of pincode
  • iets dat de gebruiker heeft, zoals een pasje, een individueel e-mailadres, een geregistreerde smartphone
  • iets dat de gebruiker is (een eigenschap van de gebruiker), zoals een vingerafdruk of een account

Extra mogelijke factoren:

  • Waar de gebruiker is (locatie van de gebruiker): Bijvoorbeeld vanuit welk gebied de gebruiker toegang probeert te krijgen, of vanaf welk IP-adres.
  • De tijd: Op welk tijdstip de gebruiker toegang probeert te krijgen.

Waarom is het nodig?

Omdat enkelvoudige authenticatiemethoden zoals wachtwoorden gewoonweg niet volstaan om de huidige geavanceerde aanvallen tegen te houden. Twee-factor authenticatie biedt een tweede beveiligingslaag die het hackers moeilijker maakt om toegang te krijgen tot iemands apparaten en online accounts om persoonlijke informatie te stelen.
Met twee-factor authenticatie ingeschakeld, zal zelfs als de hacker het wachtwoord van het slachtoffer kent, de authenticatie nog steeds mislukken en ongeoorloofde toegang doen voorkomen.

Ook na een hack

Twee-factor authenticatie biedt organisaties ook een extra niveau van toegangscontrole tot gevoelige systemen en onlinegegevens en -accounts, zodat die gegevens niet kunnen worden gecompromitteerd door hackers die gewapend zijn met gestolen gebruikerswachtwoorden.

Een voor de hand liggende en veel voorkomende bedreiging voor consumenten is dat de aanvaller nieuwe rekeningen opent op naam van het slachtoffer en de kredietwaardigheid aanzienlijk schaadt. Dit kan verwoestend zijn, aangezien een kredietbeoordeling wordt gebruikt bij het bepalen van de belangrijkste aankopen, zoals een auto, een hypotheek en een zakelijke- of persoonlijke lening.

Kortom, twee-factor authenticatie kan helpen om je risico op blootstelling te verminderen als je wachtwoord wordt gestolen bij een hack of je e-mailaccount is overgenomen door personen met kwade bedoelingen.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.