Menu Start

Waarom prikken geen zin heeft

Iedereen die nu nog zijn eerste vaccinatie moet ontvangen tegen Covid-19 en het door de alsmaar opgevoerde druk toch overweegt, die moet eens verder lezen en dan nog eens oordelen.

Bescherming

Momenteel gaat er volgens de alwetende wetenschap een variant rond die bij het volk bekend staat als de Deltavariant. Volledig gevaccineerden zijn volgens de farma goed beschermd tegen deze variant en het aantal ziekenhuisopnames zou ernstig worden beperkt, net zoals het aantal mensen dat op de IC terecht zou komen. En hoewel ik daar niets van zie in de cijfers, neem ik dat even voor lief.

Omicron

Maar nu blijkt dat er een nieuwe variant haar opmars maakt en dat is de Omicron variant. Deze afsplitsing blijkt veel besmettelijker en verder weten we er nog niet zoveel van. Je nu laten prikken lijkt zinloos. Dan ontvang je namelijk pas in april je eerste boosterprik en een paar dagen later zit je dan op het beschermingsniveau dat je beschermt tegen de gevreesde Omicron variant.

De Omicron variant is wel 10x besmettelijker. Maar of hij ook zieker maakt is onbekend. Wel is bekend dat vaccins amper werken tegen de variant. Snap jij hem nog?

Blutz

Geen bescherming

De Covid-19-vaccins van Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer/BioNTech lijken significant minder bescherming te bieden tegen de omicronvariant van het virus dan tegen andere varianten, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek door het Massachusetts General Hospital (MGH), Harvard en MIT.Een boosterprik zou waarschijnlijk het grootste deel van de bescherming herstellen, zeggen de onderzoekers.
In de nog niet door vakgenoten beoordeelde studie werd bloed getest van mensen die vaccins van Moderna, Johnson & Johnson en Pfizer/BioNTech ontvingen tegen een pseudovirus dat ontworpen is om op de omicronvariant te lijken. De onderzoekers vonden „lage tot afwezige” niveaus van antilichamen van de variant.
Het bloed van recente ontvangers van een extra boosterdosis vertoonde daarentegen krachtige neutralisatie van de variant.

De Zuid-Afrikaanse private zorgverzekeraar Discovery Health bracht analyses naar buiten op basis van 211.000 COVID-testresultaten. En daaruit bleek dat twee doses van het Pfizer/BioNTech vaccin voor 70% bescherming bieden tegen een ernstige COVID-infectie die ziekenhuisopname vereist. Maar het vaccin biedt maar 33% bescherming tegen een infectie met Omicron. 

Blutz

Groen vinkje

Iedereen die zich dus nu voor het eerst laat vaccineren, die doet dat om zich te beschermen tegen een oude variant, die zachtjes uitdooft. Dat heeft dus geen zin. Wel krijg je, als je vandaag start met je laten prikken, in januari je tweede prik en kort daarna een groen vinkje in je Corona paspoort. En dat groene vinkje is dan weer een maand of drie geldig tot je je boosterprik ontvangt die je voor zo’n 70% beschermt tegen de gevreesde Omicron variant.

Alles voor het groene vinkje

Opvolger

Naar mijn mening loop je dus vet achter de feiten aan als je je in deze tijd voor het eerst laat vaccineren. Want of je nu voor of tegen bent, bescherming biedt het niet. En tegen de tijd dat je dan eindelijk beschermd bent dan komt de Pi of Rho variant en begint het hele feestje weer van voor af aan want waarschijnlijk is dan ook de huidige vaccinatie niet beschermend genoeg.

Stervende

In 1918 ging de wereld gebukt onder de pandemie van de Spaanse griep. In 1920 was de Spaanse griep echter plots uitgewoed. Afhankelijk van de bron zou het laatste slachtoffer in maart of december zijn genoteerd.
Vermoedelijk is de epidemie spontaan gestopt. Meestal is dat het geval bij epidemieën. Op een gegeven moment neemt de immuniteit van de niet-dodelijke slachtoffers toe. Als de resistentie van een virus toeneemt, moet er naar een oplossing worden gezocht, een mutatie. Er is mutatie ontstaan maar daardoor is de virulentie (een maat voor de hoeveelheid schade die een micro-organisme in zijn gastheer aanricht.  red.) afgenomen. Het virus van de Spaanse griep is dus spontaan geregresseerd. Vroeg of laat zal het ook zo gaan met het coronavirus.

Rubrieken:Columns

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.