Menu Start

Wanneer koop je het beste bitcoin?

Als je bitcoin (of altcoins) wilt kopen dan doe je dat natuurlijk het liefste op het moment dat de koers zo laag mogelijk is. Je krijgt dan immers meer bitcoin voor je zuurverdiende euro’s. Maar ja, wanneer is de koers nou op zijn laagst van een coin die alsmaar meer waard wordt?

Tegengestelde gedachte

En als dan de cijfers van de bitcoinkoers diep rood kleuren dan voelt het onnatuurlijk aan om de munt op dat moment aan te schaffen. Daarnaast weet je ook nooit zeker of de bodem van de dip al is bereikt, of zou de munt nog meer kunnen zakken? Dat weet natuurlijk niemand. Je kunt de historie van een cryptomunt bekijken om te zien wat de munt in het verleden heeft gedaan.

Geen garantie

Maar de dips en hoogtepunten geven geen garantie voor de toekomst, alle technische analyses ten spijt. Het kan zomaar zijn dat de top eenmalig is geweest. Eigenlijk is het kopen – en dus ook het verkopen – van bitcoin dus best wel een lastige opgave. Toch is er een oplossing en die heet ‘dollar cost averaging’.

Bitcoin koopmoment. Afbeelding: Pixabay

Verdeel je aan- en verkopen

Dollar Cost Averaging is niets anders dan je aan- en verkopen wat verdelen. Het advies is om je koopmomenten te verdelen over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand. Stel dat je 1000 euro in bitcoin wilt investeren.

Je kunt er dan voor kiezen om in één keer voor het hele bedrag – 1000euro – aan bitcoin te kopen, waarmee je riskeert dat de prijs een uur later nog veel lager is dan op het moment van aankoop. Je hebt dan niet in de dip gekocht en kijkt meteen tegen een verlies aan van je investering. Dat is geen leuk beging als je net instapt. Het is daarom beter om een aantal aankoopmomenten te spreiden.

Dollar Cost Averaging is het spreiden van je aan- en verkoopmomenten

Blutz

Vier keer per maand

Zo kun je bijvoorbeeld elke vrijdag voor 250,- euro kopen, zodat je dus vier koopmomenten hebt, en een mooi maandelijks gemiddelde hebt waarmee je de bitcoin (of altcoins) hebt gekocht. Laat je daarbij niet leiden door emotie door nog even te wachten of door sneller te kopen of verkopen. Stel voor jezelf een vast moment en tijdstip in, ongeacht de koers. Sommige platforms bieden de mogelijkheid om je aan- of verkopen te timen.

Voordelen van spreiden

Deze methode heeft aardig wat voordelen. Vooral beginnende traders maken dan ook gretig gebruik van het Dollar Cost Averaging principe. Zo verklein je je risico wanneer je gebruik maakt van Dollar Cost Averaging. Dit komt doordat de koers waarop je cryptomunten koopt gespreid wordt. Daalt een cryptomunt flink in waarde? Dan wordt het verlies opgevangen door de momenten waarop je de munt voor een betere prijs kocht. Je koopt als het ware voor een gemiddelde waarde. Niet te duur, maar ook niet voor de laagste prijs.

Geen emoties

Zeker als je je aankoop kunt automatiseren bij je trader dan spelen emoties geen rol. Want emoties zijn een slechte raadgever. Je hebt bepaalt hoeveel je wilt investeren en daar een strategie achter bedacht, hou je er dan ook aan want emoties zullen je tot verkeerde beslissingen leiden.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.