Menu Start

Wat is DEFI en wat betekent het?

nu bitcoin of een altcoin kopen en met iDeal betalen kan bij Bitvavo

DeFi staat voor Decentralized Finance en het is de beweging die gedecentraliseerde netwerken en blockchains gebruikt om traditionele financiële producten om te zetten in transparante protocollen die zonder tussenpersonen werken. De luis in de pels van de gevestigde banken. De Nederlandse vertaling van DeFi is gedecentraliseerde financiering. 

Cryptocurrencies

Bitcoin en andere cryptocurrency’s hebben een manier gevonden om veilig peer-to-peer handel te drijven zonder dat er tussenpersonen zoals brokers, specialisten of een bank nodig zijn voor de afwikkeling van een transactie. Dit geeft gebruikers volledige controle over hun activa.

Al deze munten hebben ervoor gezorgd dat de uitgifte van geld en het beheren van waarde gedecentraliseerd is. Maar het financiële systeem waarin crypto verhandeld gebruikt wordt, is nog centraal. Denk aan alle grote cryptobeurzen zoals Binance, of in Nederland Bitvavo. Ook wordt de richting van alle crypto’s, op bitcoin na, bepaald door een centrale partij. Dat is bij Ethereum door de Ethereum Foundation, bij XRP door Ripple en ga zo maar door. De meeste van deze projecten worden beheerd door gecentraliseerde bedrijven die op hun beurt niet uitblinken in transparantie en daardoor slecht controleerbaar zijn of ze kunnen stappen ondernemen die lijnrecht ingaan op de wensen van de gebruikers. Zeer ongewenst dus eigenlijk.

nu bitcoin of een altcoin kopen en met iDeal betalen kan bij Bitvavo

Wat is DeFi?

Ouderwets geld is uitsluitend en alleen gebaseerd op vertrouwen. Een deel van dat vertrouwen is de garantie dat de overheid niet zomaar opeens twee keer zoveel geld gaat bijdrukken. Als ze dat doen dan halveert de waarde van het geld dat al in omloop was ook. Daarnaast moeten we erop vertrouwen dat er tegenover de waarde van al het geld in omloop goud wordt opgeslagen op een goede veilige plek.
En als we andere dingen doen zoals beleggen of investeren, dan moeten we kunnen vertrouwen op de door de overheid aangestelde toezichthouders die waken over de gemaakte spelregels.

We hebben vaak heel weinig te zeggen over hoe bedrijven omgaan met onze investeringen, of zelfs hoe onze regeringen de economie beheren. En in de meeste gevallen ontvangen beleggers slechts een fractie van het rendement dat wordt gegenereerd door de risico’s die worden genomen.

DeFi probeert iets anders te realiseren

Decentrale financiering heeft tot doel een financieel systeem te creëren dat openstaat en dus toegankelijk is voor iedereen en dat de behoefte aan vertrouwen in een centrale partij tot een minimum beperkt. Technologieën zoals het internet, cryptocurrency, cryptografie en blockchain bieden vrijwel ongekende mogelijkheid om een financieel systeem te bouwen waarbij centrale overheden heden of instanties nodig zijn.

nu bitcoin of een altcoin kopen en met iDeal betalen kan bij Bitvavo

Ethereum is koploper

Ethereum is koploper als we kijken naar de huidige DeFi toepassingen, want vrijwel allemaal gebruiken ze de blockchain van Ethereum. Ethereum heeft net als bitcoin een blockchain dat fungeert als een gedeeld grootboek waarin digitale waarde wordt bijgehouden. In plaats van een centrale autoriteit controleren de deelnemende partijen die het netwerk vormen de uitgifte van ether, de cryptocurrency van het netwerk, op een gedecentraliseerde manier.

Tokens

Ontwikkelaars kunnen applicaties programmeren op Ethereum die digitale middelen, ook wel tokens genoemd, op de blockchain kunnen creëren, opslaan en beheren. Hiervoor worden smart contracts en gedecentraliseerde toepassingen (DApps) geschreven en gebouwd. Het verloop van deze contracten en overeenkomsten worden automatisch afgedwongen als de blockchain van Ethereum de juiste data krijgt. Je kunt complexe, onomkeerbare afspraken maken zonder dat een tussenpersoon nodig is. Alle contracten staan in het digitale grootboek en zijn controleerbaar.

Gebruikers kunnen de code van de smartcontracts controleren en kiezen welke diensten voor hen het beste werken.

Blutz

nu bitcoin of een altcoin kopen en met iDeal betalen kan bij Bitvavo

DeFi voorbeelden

De leen en uitleenplatformen is de snelst groeiende tak van sport binnen DeFi. Die werken net als een bank waarbij gebruikers geld storten waarbij ze een vergoeding krijgen voor anderen die dat geld weer lenen. Er worden digitale smartscontracts gemaakt waarin wordt afgesproken wat de voorwaarden zijn voor de leningen en wie welk deel verdient als er wordt uitgeleend.

Exchanges

Als je cryptocurrency wilt ruilen, dan heb je een exchange nodig. Deze cryptoplatforms zijn bijna allemaal gecentraliseerd en dat Een ander populaire DeFi toepassing zijn decentrale exchanges, deze worden afgekort met DEX. DEX’s zijn cryptocurrency beurzen die smart contracts gebruiken om de handelsregels af te dwingen, transacties uit te voeren en veilig met fondsen om te gaan wanneer dat nodig is. Wanneer je handelt op een DEX, is er geen beursoperator, je hoeft je niet aan te melden, er is geen identiteitsverificatie of en er zijn geen opnamekosten. Om een DEX draaiende te houden moeten er wel transactiekosten worden betaald, maar die zijn echt alleen om het draaiende te houden.

DEX platforms

De DEX platforms winnen steeds meer aan populariteit. Wel moet ik opmerken dat wanneer je gebruik wilt maken van een dergelijk gedecentraliseerd handelsplatform, je goed moet weten waar je mee bezig bent. Technische kennis is wel een vereiste.

Gedecentraliseerde beurzen

Stemmen

Als er ergens een grote vorm van wantrouwen is door de centralisatie dan is het wel bij het stemmen tijdens verkiezingen. Al eerder gingen er stemmen op om daar de blockchain voor in te zetten en een gedecentraliseerde controle over de uitgebrachte stemmen kan geen enkel wantrouwen meer opwekken. Iedere gewenste partij in de blockchain kan immers de smart contracts inzien en controleren. Of het nu gaat om een politieke partij, een journalist of een burger die interesse heeft. En fraude is daardoor onmogelijk.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.