Menu Start

Wat is een bitcoin mixer?

Als je bij Google hebt gezocht op ‘Bitcoin Mixer’ dan kom je mogelijk hier terecht. En dat is prima want ik ga je uitleggen wat deze term precies betekent. En vooropgesteld, niet iedereen die zijn identiteit geheim wil houden is per definitie een crimineel natuurlijk. Dat gezegd hebbende, de uitleg van de term Bitcoin Mixer (of Bitcoin Tumbler).

Privacy is nummer 1

Bitcoin mixers zijn hulpmiddelen waarmee gebruikers cryptocurrency zoals bitcoin, maar ook andere coins, met andere gebruikers kunnen mengen met als doel om de privacy te behouden. Want ook al zijn Bitcoin-adressen eigenlijk een pseudoniem, en betekent dat ze op zichzelf niet de feitelijke identiteit van de eigenaar onthullen, kunnen ze vaak nog steeds worden gekoppeld aan echte identiteiten. Dat kan door ze te volgen op basis van het aan de actie gekoppelde IP adres, of via de gebruikte exchange.

Voorbeeld

Stel dat je bijvoorbeeld Bitcoin opneemt van een exchange zoals Bitvavo waar je jezelf hebt geïdentificeerd bij de inschrijving, dan weet dit platform welk opnameadres dat is gebruikt van jou is. Ook zijn er meer geavanceerde technieken, zoals bijvoorbeeld blockchain-analyse, om bepaalde Bitcoin-adressen te koppelen aan identiteiten. Wanneer er een volgende transactie plaatsvind, dan lopen gebruikers dus het risico allerlei persoonlijke informatie te onthullen. Afhankelijk van hoe ze de coins uitgeven, kunnen deze gebruikers dus onthullen hoeveel munten ze bezitten (zelfs op andere adressen), waar ze hun crypto aan besteden en nog veel meer andere zaken.

Mixen met andere munten

Wanneer de munten gecombineerd worden met andere munten in een bitcoin-mixer, dan kunnen gebruikers de banden tussen bitcoin-adressen en identiteiten moeilijker zichtbaar krijgen, of zelfs geheel niet. Dit maakt het dan dus mogelijk om de bitcoin anoniem van plek te laten wisselen.

Zo werkt een tumbler

Ontwikkelaars doen al jaren hun best om de perfect tumbler te ontwikkelen. Een proces dat altijd gaande is wen waarbij steeds nieuwe technieken worden toegepast. De meeste toepassingen zijn gecentraliseerd en functioneren op een website waarbij je in goed vertrouwen handelt. Naast de gecentraliseerde oplossingen zijn er ook oplossingen die gretig gebruik maken van de privacy garanderende coins zoals Dash en de bekendste Monero.

Bitcoin mixen doe je niet met deze

Mixer methodes

De meest bitcoin mixers gebruiken dezelfde methode. Een groot aantal bitcoin uit verschillende bronnen, zoals uit het criminele circuit, legaal gekocht, illegaal gekocht, zwart verdiend, legale winsten, worden digitaal op één hoop bij elkaar gegooid. Vervolgens wordt dit opgedeeld in heel veel verschillende geautomatiseerde transacties die dwars door elkaar lopen. Het aantal transacties dat passeert is zoveel dat het teruglezen niet te doen is omdat het gewoonweg te veel tijd in beslag zou nemen.

Monero

In sommige gevallen wordt de bitcoin dus ook omgezet naar bijvoorbeeld Monero (XMR), verstuurd via de privacy methode en vervolgens weer omgezet naar bitcoin. Het bedrijf dat de bitcoin mixer aanbiedt werkt tegen een commissie. De hoogte van die commissie is afhankelijk van de hoeveelheid ingelegde coins en bij sommigen ook van de toegepaste moeilijkheidsgraad.

Gecentraliseerde mixers

De gecentraliseerde mixers zoals je er hieronder een aantal aantreft zijn services die bitcoin-betalingen accepteren en in ruil daarvoor verschillende munten met elkaar mixen. Als er genoeg gebruikers naar deze websites komen dan is de graad van mixen ook hoger en wordt het steeds lastiger om de herkomst of bestemming van de ingelegde coins te achterhalen

Twee problemen

Toch resteren er nog steeds twee problemen. Het eerste probleem is dat deze mixers uitsluitend werken op basis van vertrouwen. Je hebt geen enkele garantie dat je inleg ook weer netjes gemixed terugkeert in je account. En het tweede probleem is dat wanneer er partijen zijn die tegen betaling vragen of wellicht met een juridisch dwangbevel om de mix reversed uit te voeren, alles meteen weer op straat ligt.

Mixer

Als een bitcoin mixer weigert je inleg terug te betalen heb je geen poot om op te staan

Blutz

Wat is het doel van crypto mixen?

Het zijn lang niet altijd alleen maar criminelen die hun privacy willen beschermen. Het kunnen ook keurige burgers zijn die niet aan de wereld willen laten weten waaraan ze hun crypto’s besteden, of aan wie ze crypto’s betalen om wat voor reden dan ook. Uit adressen kan je ook de huidige waarde in coins lezen dus weten derden ook hoe rijk of hoe arm je bent met dat ene adres dat openbaar is. En als die openbaarheid gekoppeld kan worden aan een fysieke locatie dan lopen er allerlei andere gevaren zoals afpersing, bedreiging, ontvoering of nog erger.

Bitcoin tumbler
Mixer

Waar vind ik bitcoin mixers?

Er zijn met een eenvoudige Google zoekopdracht vele tientallen bitcoin mixers te vinden. Er zijn er echter een aantal die boven het maaiveld uitsteken. Dit zijn de meer bekende bitcoin mixers:

Het bovenstaande lijstje is gebaseerd op de hoeveelheid verkeer die de websites ontvangen, het zegt niets over de betrouwbaarheid van deze bitcoin tumblers

Blutz

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.