Menu Start

Wat is ‘pump & dump’ en waar moet je op letten?

Bij pump en dump maakt een persoon die op snelle en vooral grove winsten uit is een eigen cryptomunt aan, of worden er veel coins van een onbekende (en ook goedkope) munt gekocht. Als diegene vervolgens een grote hoeveelheid in handen heeft van een bepaalde munt, probeert hij of zij ervoor te zorgen dat meer mensen deze coin gaan kopen.

Telegram is favoriet

Dit kan bijvoorbeeld door er reclame voor te maken in een Telegram groep, of op social media of op internetforums, waarbij mensen grote winsten worden voorgespiegeld. Er wordt altijd een beetje geheimzinnig over gedaan om zo de mensen nieuwsgierig te maken en ze vooral te laten denken dat zij bij een clubje horen die het grove geld gaan verdienen aan de pump en dump. Particulieren worden zo verleid (of eigenlijk misleid) om de coin aan te schaffen, en als veel mensen dit doen, stijgt de waarde van de munt. Dit wordt de ‘pump’ genoemd.

Dumpen

Op het moment dat de munt veel waard is, verkoopt (dumpt) de fraudeur in korte tijd heel veel coins en hij doet dat net voordat anderen de coin ook willen dumpen. Hierdoor kan de oplichter cashen, maar de waarde van de coin keldert. Mensen die dachten een goeie aankoop te hebben gedaan, blijven achter met een waardeloze cryptomunt. 

Aanhoudingen

Soms lukt het justitie om de bedenkers van deze criminele praktijken op te pakken. Zo zijn er onlangs verdachten aangehouden op verdenking van pumpen en dumpen met: ERSO, MALC, EUROP en TulipMania.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.