Menu Start

We meten en monitoren ons de moeder

Ja ja, we meten hoeveel Covid-19 besmettingen er zijn. Tot zover de ellende. Maar de wereld is nog veel meer zaken aan het monitoren, meten en opslaan. Tijd om er eens wat na te lopen met je, als het je tenminste interesseert.

Windfinder

Als je Windfinder bezoekt dan zie je waar en wanneer en hoe hard het waait en bovendien welke kant de wind opwaait. Al die dat wordt, in combinatie met de hoogte van de golven die de wind veroorzaakt, opgeslagen om het nog eens terug te lezen op een regenachtige zomermiddag.

Vesselfinder

Ieder een klein beetje zichzelf respecterend bootje op de aarde heeft een apparaatje aan boord dat er voor zorgt dat het bootje te volgen is via het internet. En als dat gestalk daarvan kan jij weer getuige zijn als je Vesselfinder bezoekt. Dus die Arabische oom die met zijn miljoenenjacht voor de kust van Ibiza dobbert kan niet meer zeggen dat hij in Rotterdam ligt.

FlightRadar

Als je op zoek bent naar iets anders dan de hierboven genoemde bootjes, dan kan je altijd nog vliegtuigspotter worden op Flightradar24. Op die website zie je alle luchthavens wereldwijd en teven alle vliegtuigtuigen die momenteel ergens tussen de wolken hangen. Dit alles realtime zodat je precies weet hoe laat opa en oma landen als ze naar Tenerife vliegen met TUI.

SETI

Als je het hogerop wilt zoeken dan de vliegtuigjes hierboven, waarom dan niet meteen goed? SETI is een project waarbij de leden op zoek zijn naar buitenaards leven. Ze doen dat door ieder een klein stukje van het heelal af te laten luisteren op zoek naar een signaal van aliens. Je kunt zelf trouwens mee helpen zoeken.

Blitzortung

Blitzortung klinkt wellicht als iets uit de Eerste Wereldoorlog, maar dat is het niet. Op deze website kan je realtime blikseminslagen volgen, zelfs met geluid. Er staan over de hele wereld sensoren die inslagen registreren en ze doorzetten naar deze website die ze visueel maakt. Lachen toch.

Teerdruppel

52 jaar lang werd het leven van professor John Mainstone beheerst door de pitch drop, ook wel het saaiste experiment ter wereld genoemd. Het doel van het experiment, dat in 1927 van start ging in Brisbane, was om de lage vloeibaarheid van teer aan te tonen. Mainstone overleed vrijdag op 78-jarige leefijd. Hij heeft de druppel nooit zien vallen. Dat staat te lezen op de website Popular Science.

Teer is een materiaal dat bij kamertemperatuur vast lijkt te zijn, maar in feite stroomt, zij het zeer traag. Tijdens het experiment werd teer verwarmd en in een afgesloten glazen trechter gegoten. Vervolgens kreeg het teer lang de tijd om zich in de trechter te vestigen en te consolideren, voordat uiteindelijk de verzegelde steel van de trechter werd gesneden.

Sinds de start van het experiment in 1927 werden er acht teerdruppels gevormd, maar Mainstone zag er geen enkele. In 1988 zou hij de druppel kunnen hebben zien vallen, ware het niet dat hij net een kop koffie was gaan halen. En in 2000 miste hij de druppel omdat de webcam haperde op het moment dat de druppel viel. Hoewel hij in 1999 met pensioen ging, mocht hij zijn bureau op de universiteit behouden en bleef hij het project leiden. In 2005 ontving hij een Ig Nobel, een alternatieve ‘Nobelprijs’ voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en dan doet nadenken.

Bij een gelijkaardig experiment in Dublin, dat sinds 1944 loopt, kon op 18 juli wel op camera vastgelegd worden hoe een druppel gevormd werd. Bekijk het fenomeen op de onderstaande website:

http://thetenthwatch.com/feed/

Rubrieken:Diversen

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.