Menu Start

We zijn verworden tot twee kampen

Je bent voor of tegen. Hakken in het zand en vingers in de oren. En wie het langst en het hardst roept die wordt gehoord. Ongeacht het onderwerp, er zijn altijd twee kampen.

Vroeger

Die ellende begon eigenlijk heel vroeger al met die twee kampen. Je had de aanbidders van allerlei goden, maar ook de goddelozen. Het geloof zorgt al eeuwen voor een harde splijting van de mensheid. Maar deze splijting is doorontwikkeld. Het lijkt wel alsof er geen middenweg meer bestaat, of een compromis.

Zwart of wit

Alles is zwart of wit. Grijs lijkt te zijn vervlogen, behalve dan in dat 50 tinten boek van één of andere oversekste muts. Je bent voor of tegen Zwarte Piet, je bent voor of tegen het vaccin, je gelooft 100% in de opwarming van de aarde, of je verklaart het tot een hoax.

Schuld van

Ja, maar dat alles is de schuld van… Ja van wat of wie eigenlijk? De schuld van de media want die liegt de boel bij elkaar, net zoals de politiek. Of is het de schuld van social media, waar alle meningen flink lijken te botsen? Weet je wat ik denk? Ik denk dat het gewoon de schuld is van de mensheid. Er is geen enkele vorm van tolerantie meer te bespeuren.

Verbeter de wereld

Ja, ik weet dat het een enorm cliché is, ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf’. Maar het is echt zo. Stel je eens wat toleranter op naar een ander. Luister naar de argumenten van een ander, laat de ander uitspreken en kruip eens in het vertel van je opponent, dat helpt echt.

Niet altijd de waarheid

Met goed luisteren en begripvol spreken heb ik de laatste twee jaar bijzonder resultaat geboekt in mijn brein. Sommige zaken heb ik herzien, terwijl ik voor andere dingen met verbale tegenstanders op andere gedachten heb kunnen brengen. Het werkt echt.

Reageren

Nog een advies. Doe er mee wat je wilt, maar lees het in elk geval. Als je op social media mensen ziet reageren waarbij de reactie je haren doen rijzen, wacht dan even met tikken. Over het algemeen genomen zit je namelijk je frustratie weg te tikken. En dat doe je tegen een vreemde, iemand waarmee je in het echte leven waarschijnlijk ook de discussie niet aan zult gaan. En voor je een kwartiertje verder bent zal ook jouw getikte commentaar op de grote social media vuilnisbelt terecht komen en zijn je woorden volkomen waardeloos geworden. Diezelfde woorden leverden je kort daarvoor nog een iets hogere bloeddruk op. Stop daarmee, dan leef je gezonder en dus langer.

niet meer reageren op social media brengt veel rust in je online leven

Blutz

Rubrieken:Columns

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.