Menu Start

Welke munten kan je het beste minen

zelf bitcoin kopen en met iDeal betalen kan bij bitvavo

Stel, je hebt nog wat grafische kaarten in de kast liggen en je hebt te veel zonnepanelen gekocht waardoor jouw elektriciteit vrijwel gratis is. Dan is het wellicht het overwegen waard om zelf cryptocurrency te gaan ‘minen’. Uitrekenen zeg maar. Gratis geld! Maar welke coins moet je dan gaan ontginnen uit die digitale berg met nullen en enen?

Bitcoin als moeder

We kennen allemaal inmiddels wel de bitcoin. Maar onderschat nu niet de coins zoals Ethereum, of Ripple. Laten we eens kijken welke je kunt minen:

1. Bitcoin (BTC)

Bitcoin is de koningin van de cryptovaluta. Precies daarom staat deze bikkel bovenaan in het lijstje. Bitcoin overleeft alle andere crypto’s, daar zijn we het allemaal wel over eens. Minen is een manier om je ernstig te verrijken met deze coin.

2. Ripple (XRP)

Ripple is anders dan Bitcoin. Bitcoin staat bekend als decentraal, maar bij Ripple werkt dat anders want Ripple heeft een centrale organisatie. Hierdoor kunnen beslissingen binnen het netwerk sneller worden gemaakt. Ripple heeft om o.a. die reden het vertrouwen gekregen van een aantal (grote) banken.

3. Monero (XMR)

In 2014 kwam Monero als cryptocurrency op de markt. Monero heeft een unieke kijk op de cryptocurrency-wereld en biedt een persoonlijke digitale valuta die veilig en niet-traceerbaar is en daardoor volledig anoniem. Monero is voor iedereen toegankelijk en open source, waardoor iedereen zijn eigen bank kan worden. Vreemde ogen kunnen je transacties of accounts dus niet zien.

4. Ether (ETH)

Ether is de cryptocoin die draait op de Ethereum-blockchain. Ethereum bestaat al sinds 2015 en heeft sindsdien enorme sprongen gemaakt in populariteit. Net als Bitcoin heeft Ethereum geen centrale server of extra partij nodig om zijn transacties uit te voeren en dat maakt het tot een decentrale coin. Het netwerk van Ethereum is bloedsnel en dat interesseert veel investeerders.

5. Litecoin (LTC)

Litecoin is eigenlijk het kleine broertje van Bitcoin. De basis van Litecoin is hetzelfde als bij Bitcoin. Het grote verschil zit hem in de transactiesnelheid. Litecoin heeft het protocol aangepast waardoor het mogelijk is de transactiesnelheid te verhogen. Maar zo zachtjes aan verdwijnt LTC van het toneel en steeds minder partijen durven er in te investeren.

zelf bitcoin kopen en met iDeal betalen kan bij bitvavo

Iedereen kan minen

In principe kan iedereen met wat computerapparatuur minen. Afhankelijk van welke digitale munt kan het met een eigen computer, of met computers die chips bevatten om sneller en efficiënter te rekenen, Meestal zitten die snelle chips op grafische kaarten en die worden dan ook veelvuldig gebruikt voor het minen. Bitcoins bijvoorbeeld, die kun je alleen succesvol minen als je speciale apparatuur hebt, Met een gewone computer heb je veel te weinig rekenkracht. Vergeleken met die speciale computers, is het tempo waarmee je kunt minen als scooter ten opzichte van een Formule 1-racewagen.”

Elektriciteit

En die speciale computers gebruiken relatief veel stroom. Van de totale hoeveelheid stroom die opgaat aan minen, gaat het meeste naar bitcoins. “Het is lastig om helder te krijgen waar precies wordt gemined, al was er tot voor kort in China geen dorpje waar niet gemined werd in een oude fabriekshal. Het is een wereldwijd fenomeen, maar het is tegelijkertijd een ietwat schimmige wereld. Niet iedereen loopt ermee te koop, er staat vaak voor vele miljoenen in de farms, zoals de fabriekshallen vol met computers worden genoemd.

Kijkje in een voormalige Chinese mijn

Miners gaan naar plekken waar elektriciteit goedkoop is zoals dat gebeurt in IJsland. Dat is bijvoorbeeld ook het geval op plekken waar waterkrachtcentrales een overcapaciteit aan stroom leveren in het regenseizoen of waar goedkope kolen voorradig zijn en stroom nog wordt opgewekt in kolencentrales. Dat gebeurt bijvoorbeeld nog in China en Rusland. China is afgevallen door een verbod van de overheid.

zelf bitcoin kopen en met iDeal betalen kan bij bitvavo

Genesis zit in de kou

De computers zijn continu bezig met sommen oplossen en dat slurpt enorme bakken met stroom. Soms zo veel, dat de lokale bevolking geen elektriciteit heeft. Er zijn dan ook overheden die het minen verbieden of op termijn willen gaan verbiden. De miners op hun beurt zoeken naar alternatieve energiebronnen en worden steeds groener.

Rubrieken:Crypto currency

Gemarkeerd als:

Blutz

Michèl. Ik bedacht concepten zoals Xandra, Afarma, Wapwinkel, Ibizavandaag, Chillnight, Close2heaven en Beatsandbites. Nu beperk ik me tot het schrijven van wat columns en content voor een aantal websites, maar ik doe dat met groot plezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.